IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ ще предложи прекратяване на договорите за три плажа

Глобените наематели и концесионери си плащат глобите, но не отстраняват нарушенията, заяви регионалният министър

16:54 | 07.08.15 г.
МРРБ ще предложи прекратяване на договорите за три плажа

На 1 октомври, когато приключи сезонът, ще представим своя доклад от извършените проверки на Министерския съвет и ще предложа да пристъпим към процедура по прекратяване на договорите за плажовете Слънчев бряг-север, Обзор – централен и Ахтопол – север. Това каза на пресконференция в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от агенция „Фокус”.

Павлова представи резултатите от повторните проверки на министерството за изпълнението на договорите с концесионери и наематели на плажни ивици.

По нейните думи в този списък най-вероятно ще попадне и плаж „Червенка” в Черноморец и 53-те установени плажа с увеличена квадратура на търговски обекти по плажната ивица.

В този списък могат и да попаднат и морските плажове, на които не е осигурена свободна площ за плажуване и тези, на които свободната зона е зад чадърите и няма пряк достъп на летовниците. „Защото виждаме една тенденциозност”, посочи министър Павлова, като допълни, че глобените наематели и концесионери си плащат глобите, но не отстраняват нарушенията.

Извършени са проверки за осигуряване на равностойна възможност за достъп до плажа, за преместваемите обекти и търговските площи и наличната свободна зона за плажуване. Проверката е била със заснемания от шест наети фирми за всички плажове.

Министърът припомни, че плажовете по Черноморското крайбрежие са общо 209. 21 са предоставени и се управляват от областните управители на Варна, Добри и Бургас. 95 плажа са неохраняеми или части от тях са отдадени за стопанисване.

Липса на спасители е показала съвместна проверка с РЗИ. „На голяма част от плажовете продължава да има недостатъчен брой спасители като брой и разположение на спасителните пунктове”, обясни министърът. На 11 плажа има проблеми с медицинското обслужване. 

„22 са морските плажове, на които не е осигурена свободна площ за плажуване в изискуемите 50%. От тях най-сериозно нарушение, най-голям процент заета площ само с платени плажни принадлежности е плаж „Червенка” в град Черноморец, едва 24% е частта за свободно плажуване”, разясни Павлова, като допълни, че сериозни са нарушенията и на плажовете Поморие – Буната, Бяла – Централен, Лозенец и Слънчев бряг – север.

Отново на 22 плажа има проблем, че свободната площ е зад чадърите и няма пряк достъп на плажуващите. Най-сериозни са нарушенията на плажове Кранево – централен, Несебър – Стар град, Несебър – юг, Черноморец – юг и Слънчев бряг – север.

Също на 22 плажа квадратурата на преместваемите обекти не отговаря на утвърдените схеми за разполагане и не отговаря на максимално позволения по закон процент. Това са Кабакум-север, Смокините – север, Китен – юг и отново Слънчев бряг – север.

„На „Слънчев бряг – север” имаме 1267 кв.м преместваеми обекти извън тези, които им се полагат по договор и по закон”, каза Павлова. „От всички проверки този плаж е с най-лоши показатели, най-големи отклонения и най-сериозни проблеми”, категорична бе тя.

На 53 плажа от общо 99 проверени е увеличена квадратурата на търговски обекти по плажната ивица. Сред нарушителите е и плаж Бургас-Север. При плаж Слънчев бряг – север има над 3000 кв. м извън позволените търговски площи. Със сериозни забележки са и плажовете Обзор централен и Ахтопол – север.

„Това са трите плажа с вече категорично установено трайно, системно неизпълнение на законовите и договорните условия”, категорична бе министър Павлова, като добави и плажа Червенка в Черноморец.

По отношение на управляваните и стопанисваните от областния управител на Бургас плажове тези със сериозни нередности са Крайморие, Обзор-юг, Черноморец – централен и Поморие-централен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още