Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

МС одобри по-ниска екотакса за оценката на въздействие върху околната среда

Осигурява се възможност за намаляване на разходите на възложителите за реализиране на инвестиционните им намерения

МС одобри по-ниска екотакса за оценката на въздействие върху околната среда

Така изглеждаше плаж Иракли, а в далечината плаж Вая в миналото. Снимка: МТ

Правителството прие постановление, с което променя Тарифата за таксите, които се събират в системата на Министерството на околната среда и водите по Закона за опазване на околната среда. Въвежда се единна по-ниска екотакса за новата процедура, която обединява задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционно предложение, съобщи правителственият пресцентър.

Още по темата

Тя засяга поне една от процедурите по издаване на комплексно разрешително и/или одобряване на доклад за безопасност на предприятие с висок рисков потенциал, на които инвестиционното предложение подлежи съгласно Закона за опазване на околната среда.

От Министерския съвет уточняват, че изменението е свързано с въвеждането на новата обединена процедура със Закона за опазване на околната среда, в сила от 28 август 2019 г., за провеждането на която е предвидено да бъде събирана такса.

Обединената процедура се провежда по искане на възложителя на инвестиционното предложение, за което ще бъде събирана такса за изпълнение на административните функции на МОСВ по оценка на представената информация.

Осигурява се възможност за намаляване на разходите на възложителите за реализиране на инвестиционните им намерения, които трябва да са съобразени с опазване на околната среда и човешкото здраве. Така, по новата нормативна уредба те ще заплащат една екотакса, по-ниска, отколкото при провеждане на самостоятелните процедури.

В новото постановление се прецизират основанията при актуализиране на комплексно разрешително, предмет на административна такса, без да се въвежда нова такса в случаите, когато това съответства на изменението на Закона за опазване на околната среда от 2018 г.

Общините ще са освободени от такса при отстраняване на трупове на китоподобни от плажните ивици.

Целта на постановлението на МС е да се осигурят адекватни действия за опазване на общественото здраве и безопасност, както и по-бързо да се изяснят причините за загубата на биологично разнообразие и настъпването на смъртта при съответния екземпляр.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР