Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

МС задължи търговските вериги да предлагат регионална продукция

Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната са длъжни да предлагат местни продукти

МС задължи търговските вериги да предлагат регионална продукция

Снимка: gettyimages

Търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната се задължават да предлагат регионална продукция. Това реши правителството на днешното си заседание, като прие изменение на Постановление № 70, свързано с осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на България в търговските обекти, представляващи вериги от магазини.

Още по темата

На заседанието си кабинетът прие промени в постановлението, с което това задължение  се вменява на веригите до края на годината и чиято цел е да се осигури достъп и за по-дребни български производители, които сега не са представени в големите магазини.

Контролът по изпълнение на постановлението се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните.

За неспазване на изискванията на постановлението се налагат санкции, съгласно Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. При нарушение се налага имуществена санкция от 15 000 до 25 000 лв., при повторно нарушение - от 30 000 лв. до 50 000 лв., съобщават от пресслужбата на кабинета. 

 

Още преди текстът на изготвеното по идея на земеделския министър Десислава Танева постановление да бъде публикуван, предизвика сериозна критика от страна на търговските вериги. На свой ред те приложиха икономически и правни аргументи защо постановлението е неизпълнимо както и такива, свързани с модела им на работа. В обща позиция няколко вериги атакуваха остро земеделския министър, обвинявайки я в защита на интересите на отделни производители. След няколкодневни срещи в Министерския съвет стана ясно, че е постигната договореност между двете страни.

С текста се въвежда изискване местата за продажба да са с площ - достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители.

Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София - област, както и област Пловдив.

Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Икономист: Процесното управление ще подобри работата на държавните структури