IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МТИТС няма да позволи влизането на нов инвеститор в летището в Горна Оряховица

Който е сключил договора, трябва да си изпълнява поетите ангажименти, коментира министър Николай Събев

17:55 | 14.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) няма да позволи на концесионера на летището в Горна Оряховица да привлече стратегически инвеститор чрез продажба на дял в компанията концесионер.

Това отговори в рамките на парламентарния контрол министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николай Събев на въпрос на депутата от ГЕРБ Димитър Николов.

Министърът не обоснова отговора си, а депутатът, задал въпроса, не поиска разяснения.

Събев посочи, че концесионерът - "Гражданско летище Горна Оряховица 2016", 95% от който е на фирмата „Кристална вода“, свързана с Румен Гайтански, а 5% са на държавата чрез дружеството „Летище Горна Оряховица“, е уведомил ведомството, че има интерес от швейцарската компания „Juwelis Global Advantage“, която иска да придобие дял. За влизането в концесионера компанията е регистрирала и българско дружество - "Ювелис Еърпорт Горна Оряховица", в края на 2021 г.

Събев обаче коментира, че концесионните договори следва да се изпълняват стриктно от страните – концесионерът и държавата. „В тази връзка този, който е сключил договора, трябва да си изпълнява поетите ангажименти“, посочи той.

Летището в Горна Оряховица беше отдадено на концесия за 35 години през 2016 г., по времето на втория кабинет на Бойко Борисов. Консорциумът „Гражданско летище Горна Оряховица“ беше единствен участник в процедурата – втора за летището, след като първата, по времето на първия кабинет на Борисов, беше прекратена заради липса на интерес.

Съгласно договора концесионерът е длъжен да инвестира 32,1 млн. лева за срока на концесията, включително 22,4 млн. лева за първите 4 години от срока на концесията. Срокът изтече през 2020 г., но този обем инвестиции не са реализирани, въпреки че има изработен генерален план за развитие на летището.

На сайта на „Juwelis Global Advantage“ се посочва, че компанията е основана през 1999 г. и е преструктурирана през 2014 г. под „чадъра“ на компанията майка „Juwelis Asset Holding International AG“. Неин основател, представен и като „визионер“, е Щефан Бастиан.

Компанията развива проекти в сферата на „зелените“ летища, стволовите клетки, арт галерия, екотуризъм, възстановяване на гори и блокчейн. На сайта на компанията е публикувано 4-минутно видео на пет езика за проект за „зелено“ летище на мястото на обекта в Горна Оряховица.

В България компанията има проект и за винен туризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още