IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Муравей Радев: Горивата няма да поевтинеят заради намесата на държавата

Намаляването на ДДС за заведенията и книгите създава сериозни опасности, посочи бившият финансов министър

10:39 | 29.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В България има достатъчно държавни предприятия, които почти всяка година „явно или скрито“ биват субсидирани, като Българска държавна железница (БДЖ), държавни и общински ВиК дружества, Български пощи, топлофикационни дружества. Създаването на държавни бензиностанции е лоша идея, изтъкна в ефира на bTV бившият финансов министър Муравей Радев. 

По неговите думи не се забелязва особен успех при държавните предприятиs. „Нови 100 бензиностанции – няма нужда от това“, посочи той.

„Горивата няма да поевтинеят заради намесата на държавата на пазара на горивата“, категоричен е Радев.

Според него в пазарната икономика държавата има различни функции от онези, които е упражнявала по време на социализма. „По отношение на публичния сектор тези функции се запазват, но единствените ѝ функции на пазара са да създава правила и регулации, както и да контролира спазването на тези правила“, изтъква бившият министър.

По отношение на намаляването на ДДС за заведенията и книгите на 9% Радев подчерта, че подобно нещо създава сериозни опасности – първо, заплаха за данъчната система и второ, рискува се цялата финансова стабилност на държавата, тъй като, ако ДДС бъде намален, в държавния бюджет ще влязат по-малко приходи от данъци.

Радев изтъкна, че докато в държавния бюджет постъпват по-малко приходи от данъци, разходите се увеличават за компенсиране щетите, причинени от коронавируса.

„Тези 11% ДДС, които ще останат в ресторантьорския бранш, равняващи се на около 150 млн. лв, няма да помогнат на бизнеса веднага. На представителите на бранша им трябват пари сега. По-доброто решение е въпросните 150 млн. лв да се дадат от държавата сега“, изтъкна Муравей Радев.

Планът, с който разполага правителството в момента, е изграден на базата на криза с продължение от три месеца. Той няма как да бъде ефективен за повече време, изтъкна още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още