IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музейни работници и библиотекари излизат на протест

Началната заплата на млад музеен специалист с магистърска степен е 400 лв.

10:10 | 24.11.15 г.
Музейни работници и библиотекари излизат на протест

Музейни работници, служители на художествени галерии и библиотекари от цялата страна излизат на протест срещу ниското заплащане на труда им и недостига на средства за опазване на културното наследство на България, предаде БНР.

Призивът към гражданите е да посетят музеите и по този начин да подкрепят исканията на работещите там.

Близо 3 хил. души работят в 204-те музея и галерии в България. 1038 са специалистите с висше образование в тях. Те вземат най-ниските заплати от всички категории висшисти у нас - 400 лева е началната заплата на млад музеен специалист с магистърска степен. Затова и исканията са за увеличаване на увеличение на заплатата с 50%.

Протестиращите посочват още, че държавните музеи и Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", както и общинските музеи (общо 55), не са с делегирани бюджети. По този начин те са в неравностойно положение спрямо останалите. 

Синдикалните организации на служителите настояват за отпускането на 7,9 млн. лева към бюджета на Министерството на културата и 4,77 млн. лева - към бюджета на финансовото министерство. Тези средства трябва да бъдат разпределени след това целево към общините. 

Работещите в Регионалния исторически музей и Художествената галерия в Добрич планират протестно шествие в ранния следобед по централната пешеходна зона на града. Шествие ще има и до сградата археологическия музей в Бургас.

Протестите на други места като Смолянската регионална библиотека ще бъдат символични – с отличителни ленти на протестиращите служители. Служителите на Регионалния исторически музей в Ловеч са избрали като форма на протест да приемат днес посетителите си безплатно.

От 12.00 часа Столичната библиотека организира символично голямо литературно четене на писатели и приятели на библиотеката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още