Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

МВнР публикува пълен списък с въведените мерки заради коронавируса в 90 страни

Външното министерство препоръчва на българските граждани да не пътуват в чужбина, ако не се налага

МВнР публикува пълен списък с въведените мерки заради коронавируса в 90 страни

Снимка: МВнР

Министерството на външните работи публикува пълен списък с информация за въведените мерки заради коронавируса в 90 държави.

Остава препоръката българските граждани да не пътуват в чужбина, освен ако това не се налага, предава БНР.

От безбройните мерки, които са различни за всяка точка на света, пътуванията се превръщат в кошмар. Различни изисквания са в сила на всяка граница, а пътуването с автомобил е затруднено заради огромни опашки на граничните контролно-пропускателни пунктове.

По сухопътната граница на България със Северна Македония няма затворени пунктове, обявено е извънредно положение в Дебар и Център Жупа, което не засяга България.

Чуждите граждани, влизащи в Румъния, независимо от националност, попълват декларация на английски от къде са тръгнали и от къде са минали.

На сръбската граница са се образували огромни опашки от тирове, допуска се транзитно преминаване от 5 до 10 камиона, които са конвоират от полицейски автомобил до излизането от Сърбия.

По турските гранични пунктове има термокамери, а всички турски граждани, идващи от чужбина се подлагат на 14-дневна карантина. Няма затворени пунктове с България.

Още по темата
За Гърция в момента не са наложени ограничения, но с фериботи пътуването е невъзможно, тъй като билетите са изкупени.

За Германия препоръката на външното министерство е да се пътува само със самолет, засилен е граничният контрол по границите с Австрия и Швейцария в дълбочина до 30 км.

Полша въведе контрол по границите с всички държави от Европейския съюз първоначално до 25 март, но срокът може да бъде удължен.

Словакия също върна контрола по границите си, освен по контролните пунктове с Полша.В страната се допускат само словашки граждани или хора с разрешително за престой.

Австрия и Унгария затвориха границите си за пристигащи от Италия, а преминаването през Хърватия и Сърбия става след многочасово чакане.

Във връзка с разпространението на болестта COVID-19 в световен мащаб и обявената от Световната здравна организация пандемия Министерството на външните работи повиши индекса на риск при пътуване за следните държави:

Иран – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната)

Република Корея – ниво 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна освен при крайна необходимост)

Испания – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна освен при крайна необходимост)

Франция – ниво на риск 3 (Препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост – регионите Гранд Ест, Ил дьо Франс, О дьо Франс, Оверн-Рона-Алпи,  Бургундия-Франш-Конте, Прованс-Алпи-Лазурен бряг, остров Корсика, където са регистрирани най-голям брой случаи на коронавирус, като обстановката в цялата страна остава изключително динамична)

Германия – ниво на риск 3 (Препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост – провинциите Бавария, Баден Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия, където са регистрирани най-голям брой случаи на коронавирус)

Япония – ниво на риск 3 (Препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост – префектурите Хокайдо, Аичи, Осака, Токио, Канагава, Хього, Чиба, където са регистрирани най-голям брой случаи на коронавирус.)

Швейцария, Новрегия, Дания, Швеция, Нидерландия, САЩ – ниво на риск 2 (Повишено внимание - осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

Остават повишени нивата на риск при пътуване до Китай – ниво 5, Италия – ниво 4.

Пълният списък с всички държави по света може да бъде открит на сайта на външното министерство и се актуализира непрекъснато.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 14 август