IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР: Организацията на тези избори ще бъде малко по-трудна

Полицията още проверява данните от декларациите за преминаване през КПП-тата от пролетта, към момента има 10 присъди

12:12 | 28.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Организацията по изборния процес ще бъде малко по-трудна с оглед условията за спазване на противоепидемичните мерки. Това коментира в ефира на БНТ министърът на вътрешните работи Христо Терзийски относно предстоящите парламентарни избори през април.

"Важно е да има доверие към нашите действия. Създаден е вече щаб. Ръководител е главният секретар на Министерство на вътрешните работи, подготвяме необходимите документи за координация с главния прокурор и с прокуратурите по места", каза той. Според вътрешния министър през последните 6 години няма получени сигнали, че директорите на областните дирекции на МВР оказват някакво влияние с цел ограничаване гласовете на някаква политическа сила.

"Директорите на областните дирекции на МВР са служители с абсолютно богата, дълга и професионална кариера, преминали са през много избори, справяли са се перфектно и това са спекулации", каза Терзийски.

За нас няма да бъдат предизвикателство тези избори, а опазването на здравето на хората, участващи в изборните процеси, и противоепидемичните мерки, категоричен бе той. 

До момента има влезли в сила 10 присъди за невярно попълнени данни от декларациите, с които през пролетта гражданите преминаваха КПП-тата на териториите на областните градове, отчете още министърът на вътрешните работи. Към момента обаче документите все още се проверяват от органите на МВР.

Припомняме, че по данни на Пътна полиция за периода от 21 март до 5 май са установени 3750 души, които са декларирали, че отиват на работа, без да имат регистрирани трудови договори, а 528 от тях са регистрирани като безработни. В този смисъл остана без отговор въпросът защо има само 10 присъди за попълване на грешни данни.

Всички присъди за нарушаване на карантината към момента са 697, каза още Терзийски. Досъдебните производства досега са над 3 хил. Министърът на вътрешните работи бе категоричен, че няма да има отново затваряне на градовете и изграждане на КПП-та.

Относно битовата престъпност в България той каза, че в последните няколко години действията на МВР, които са в изключително тясна координация с прокуратурата, водят до все по-добри резултати.

"Имаме такива случаи, те стават обществено достояние, не знаете ние колко бързо действаме и реагираме за всеки един сигнал, особено за нападения на възрастни хора, при кражби и грабежи", продължи Терзийски.

Той подчерта, че през последната година има намаление в регистрираните престъпления в битовата престъпност.

Терзийски отчете, че от 13 март миналата година близо 5 хил. полицаи са били заразени с коронавирус, в момента на лечение са около 300. Починали са 32 души. Заразяването не е задължително да е било по време на изпълнение на служебни задължение, но доста ресурси са отделени за МВР болницата. По думите му процентът на заболелите е сравнително малък.

"В края на миналата година бяха отделени извънбюджетни средства в размер на 7 млн. лв. за закупуване на нова техника и апаратура. В момента започна ваксинацията на лекари - 113 лекари от МВР болница са ваксинирани, около 100 от тях и с втората ваксина", заяви Терзийски. Приблизително 11 хил. служители на МВР ще бъдат ваксинирани, което е около 25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още