IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР получи 3 млн. лв. за проекти по присъединяването на България към Шенген

Парите са за строителни дейности и повишаване на техническата обезпеченост на граничните контролно-пропускателни пунктове

14:40 | 13.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи в размер на 3 млн. лв. за финансирането на проекти, свързани с изпълнението на неотложни мерки за 2019 г. за присъединяването на Република България към Шенгенското пространство. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

От информацията стана ясно още, че средствата са за дейности, които са от първостепенно значение за ефективно изпълнение на мероприятията по противодействие на засиления миграционен натиск по границите на България и за извършване на строителни дейности и повишаване на техническата обезпеченост на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Това обаче не е първият транш допълнителни средства (под черта), които кабинетът отпуска за подготовката на страната ни за присъединяването към Шенген. 

В края на миналата година бяха дадени малко над 2 млн. лв. за дейностите, изброени по-горе, с което средствата за проектите, финансирани от бюджета на МВР, стават 5 млн. лв.

В този контекст е добре да обобщим, че вътрешното ведомство тази година разполага с 1,514 млрд. лв., като това е с над 200 млн. лв. повече спрямо разчетите за 2018 г. Силовото министерство получи едно най-големите увеличения на бюджета си спрямо останалите държавни структури.

Членството на България в Шенген е тема от години, като в края на 2018 г. премиерът Бойко Борисов обяви, че вероятно преди евроизборите през май страната ни ще се присъедини към шенгенското пространство по въздух.

По време на посещението на датския министър на имиграцията на граничния пункт Ингер Стьойберг през януари пък стана ясно, че Дания подкрепя България за Шенген, като страната ни получи похвали за работата си по присъединяването.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още