IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР публикува сигнала на Бойко Рашков срещу Иван Гешев

Доверието в независимостта на прокуратурата е разколебано и се създава впечатление за политическата ангажираност на главния прокурор, според вътрешният министър

20:11 | 16.07.21 г.
<p>
	Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. <em>Снимка: БГНЕС/Боби Тошев</em></p>

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков публикува сигнала си срещу главния прокурор Иван Гешев, изпратен до служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов.

"Иван Гешев е извършил действия, които накърняват престижа на съдебната власт и компрометират честта на професията "прокурор", посочва Рашков в доклада си до Стоилов, с който предлага на правосъдния министър да внесе във Висшия съдебен съвет  (ВСС)  предложение за освобождаване от длъжност на главния прокурор.

Сигналът е публикуван на сайта на Министерството на вътрешните работи (МВР).

С недопустимите си публични изяви и действия след встъпването си в длъжност той урони престижа на съдебната власт и Президента, но прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет зае пасивна позиция, посочва Рашков в писмото си до Стоилов.

Налице са данни за престъпления, незачитане и нарушаване презумпцията за невиновност, уронване престижа на съдебната власт и др., казва се още в сигнала.

Рашков цитира декларация до Инспектората на ВСС на Българският Хелзински комитет, обръщение на Съюза на съдиите към членовете на ВСС, декларация на Висшия адвокатски съвет, декларации и становища на управителния съвет на Фондация „Български адвокати за правата на човека” и  Съветите на адвокатски колегии в страната.

Съществен е и фактът, че месеци наред, включително и сега, протестиращи българи в страната и чужбина искат оставката на Ив. Гешев, което е безпрецедентно в демократичното ни съвремие. Бездействието на прокурорите в цялата страна, които могат да разследват престъпно поведение на главния прокурор,  е основанието да се обърна към Вас, г-н министър, пише още Бойко Рашков.

Според него прокурорите са подчинени на главния прокурор и в много случаи тяхната йерархична зависимост доминира над свободата на волята им да упражняват правомощията си по вътрешно убеждение. Това обяснява защо, въпреки обществените очаквания, никой от тях не реагира срещу Иван Гешев, извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес, посочва още той.

Рашков цитира и досъдебни производства, за които Гешев е разгласил данни, с което е нарушил етичните правила и презумпцията за невинност. Вътрешният министър подчертава, че главният прокурор два пъти се е явявал пред Европейския парламент и  Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона. Според министъра той е нарушил  принципа за независимост и е демонстрирал незачитане на разделението на властите, което е проява за политическа ангажираност. Това поставя остро въпросът в състояние ли е главният прокурор да упражнява надзор за независимостта на прокурорите, подчертава Рашков.

Всичко това разколебава доверието в независимостта на прокуратурата и създава впечатление за политическата ангажираност на главния прокурор,  казва още той.

Днес министър Стоилов обяви, че внася сигнала във ВСС. Той е насрочил заседание на пленума на ВСС на 22 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още