IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ иска нарушителите на противоепидемичните мерки да отиват на прокурор

Мерките масово не се спазват, предимно от нощни заведения, даже и от някои кметове

13:28 | 14.09.21 г. 5
<p>
	Протест&nbsp; на представители на ресторанти, нощни заведения, хотели срещу противоепидемичните мерки. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Протест  на представители на ресторанти, нощни заведения, хотели срещу противоепидемичните мерки. Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването (МЗ) иска контролните органи на РЗИ, МВР, БАБХ и общинските администрации да засилят контрола по спазването на противоепидемичните мерките.

От ведомството настояват за всеки случай на грубо нарушение съставените констативни протоколи да се изпращат на Окръжния прокурор за проверка за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс. Той гласи, че всеки, който нарушава правила или мерки, издадени против разпространяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 хил. лева. 

В много медии се показват репортажи, показващи неспазване и дори открито противопоставяне на противоепидемичните мерки, най-често от нощни заведения, но даже от някои кметове, аргументират се от министерствотго.

Пряка последица от такова противоправно поведение е увеличаването на броя на заразените и починали наши сънародници. Само за последното денонощие броят на новите случаи на заразяване е 1998, а на починалите - 139.

Пропагандата срещу ваксинацията и неспазването на физическите мерки за ограничаване на разпространението могат да доведат единствено до още по-лоши резултати, опасяват се от ведомствотго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Чудесно.Идат избори, ще трябва да сменим МЗ с някое по-благонадеждно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
то и четвъртата вълна щеше да ни разцепи... а тя по кекава от предишните три... дето бяха две при нас неваксинираните антиваксъри...и що свърши по рано... щото на чужденците им свърши отпуската и болните се прибраха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Кисимов
преди 2 години
Защо тогава забраниха маските в транспорта в Китай, Австрия -общо шест европейски страни, понеже установиха колко вредни се оказват всъщност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
трееааа актуализираме бюджета за патрони... че нема пара !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Имхотеп
преди 2 години
Бе напрао разстрел къф прокурор?Еееххх майка ви да еее-аха-ха-ха-хааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още