Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

МЗ пак предлага процентът намалена работоспособност да е според най-тежкото заболяване

Въпреки че тази методика беше отменена от ВАС като необоснована, ведомството изтъква, че тя е намалила освидетелстването на хора с леки увреждания

МЗ пак предлага процентът намалена работоспособност да е според най-тежкото заболяване

Снимка: Pixabay

Министерството на здравеопазването предлага на практика същата методика за оценка на намалената работоспособност като окончателно отменената от Върховния административен съд (ВАС), вижда се от публикувано предложение на ведомството за допълнение на наредбата за медицинската експертиза.

Текстовете са качени на сайта на Министерството и на портала за обществени консултации. Крайният срок за подаване на становища е 31 юли т.г.

Здравното ведомство отново предлага при наличие на няколко увреждания, без значение дали са заболявания от общ характер, или с причинна връзка, за които се посочва отделен процент намалена работоспособност, окончателната оценка да взима предвид най-високия процент, даден за най-тежкото увреждане. Останалите проценти за съпътстващите увреждания няма да се вземат предвид, но ще се изписват в експертното решение на ТЕЛК комисиите.

В мотивите си здравното министерство цитира данни, според които има увеличение на освидетелстваните лица, които не са получили процент трайно намалена работоспособност, който да им гарантира и инвалидна пенсия. Според ведомството с тази методика са отпаднали случаите на множество леки увреждания, но са се потвърдили случаите с тежки увреждания, които се нуждаят много повече от интеграция в обществото.

Според мотивите на Министерството функционалните дефицити, които съответстват на под 50% трайно намалена работоспособност, са леки и дори и мултиплицирани заради няколко заболявания не водят до съществен функционален дефицит на хората.

Въпросната методика за оценка на трайно намалената работоспособност беше въведена през 2018 г. В края на януари тричленен състав на ВАС я отмени след серия жалби. Тогава съдът посочи, че при приемането на разпоредбата са липсвали статистически данни за броя на хората с повече от едно увреждане и не е изготвен анализ за съвместимостта и с правото на ЕС.

Министерството на здравеопазването обжалва пред петчленен състав на ВАС, който потвърди решението на тричленния състав, като изтъкна, че текстовете не са обосновани.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото