IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ: Паралелният износ на лекарства надхвърля 50%, нужни са рестрикции

Националната здравноосигурителна каса ще има само един подуправител

17:12 | 06.11.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Паралелният износ на лекарства у нас надхвърля 50% и затова са нужни рестрикции. Това казва зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева на последното заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)  от 25 октомври.

Реекспортът е една от главните причини за постоянния преразход на Здравната каса при лекарствата, посочва тя и цитира конкретни показатели, според които "здравословният" паралелен износ не надхвърля 10%, докато у нас той достига 50%.

Представителят на синдикатите в надзора д-р Иван Кокалов посочва, че именно реекспортът е причината за липсата на медикаменти на пазара у нас.

Що се отнася до предложенията, заложени в бюджета на НЗОК за 2018 г., Лидия Нейчева се обявява в полза на ограничението за реимбурсиране на нови молекули през следващата година.

Според нея предложението да се предвидят по-малко пари за лекарства за догодина „не е станало ей така, защото някой е гледал в тавана”. В допълнение зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков заявява, че екипът в здравното министерство е решен да промени правилата, така че нарастването на разходите за лекарства да бъде спряно.

Ние ще се борим със зъби и нокти да го направим това факт – ограничаването на реекспорта и по-адекватната и честна за пациентите, честна за всички хора, които си плащат здравните осигуровки, оценка на здравните технологии на новите медикаменти и устройства, които са предвидени някога да влязат да се заплащат с обществени средства”
, казва Ненков.

Що се отнася до планираното увеличение на средствата за болнична помощ в бюджета на Касата за догодина, Ненков посочва, че целта е да се намери възможност за преостойностяване на клиничните пътеки, чиито цени не са променяни от години.

От стенограмата става ясно още, че НЗОК ще има един подуправител независимо от желанието на управителя проф. Камен Плочев да има двама заместници. Плочев предлага НЗОК да работи с двама подуправители, които да отговарят за медицинската и за финансовата част. Според него този модел ще внесе повече компетентност в управлението, а и ще има кой да замества управителят, когато той отсъства.

Управителят на Здравната каса отбелязва, че главният секретар на институцията отговаря единствено за администрацията и документооборота и не може по същество да поеме функциите на подуправител.

Предложението на проф. Камен Плочев е подкрепено от председателя на Надзорния съвет Кирил Ананиев, но не е прието от представителите на работодателските организации.

Настоящият подуправител д-р Димитър Петров е в болничен продължително време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още