IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ публикува кратката характеристика на COVID ваксината на J&J

Защитата започва 14 дни след ваксинирането, данните са за 67% ефикаснотст

17:23 | 23.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Johnny Milano/Bloomberg</em></p>

Снимка: Johnny Milano/Bloomberg

Министерството на здравеопазването публикува листовката за пациента и кратката характеристика на ваксината на Janssen и Johnson&Johnson срещу коронавирус. Това е първата от одобрените от ЕК ваксини, която се прилага само в една доза. Първите доставки от препарата в България се очакват през април.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде зелена светлина за условно разрешение за пускане на пазара на ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson (J&J), която се прилага в една единична доза на 11 март.

В кратката характеристика се посочва, че към момента ваксината се прилага при лица над 18-годишна възраст, като няма нужда от корекция при дозата на лица над 65 г. При бременните „има ограничен опит“ и се препоръчва приложение „само когато потенциалните ползи надхвърлят потенциалните рискове за майката и плода“.

Данните от проучванията показват 67% ефикасност на ваксината.

Безопасността и ефикасността на ваксината при деца и юноши (под 18-годишна възраст) все още не са установени. Ефикасността на препарата може да бъде по-ниска при имунокомпрометирани лица. 

Защитата започва около 14 дни след ваксинирането. Както при всички ваксини, ваксинирането с COVID-19 Vaccine Janssen може да не осигури защита на всички реципиенти на ваксината, посочва се в кратката характеристика.

Продължителността на осигурената от ваксината защита е неизвестна, тъй като тя е в процес на установяване във все още продължаващи клинични изпитвания.

В кратката характеристика се посочва, че има случаи на анафилактична реакция и се препоръчва наблюдение на пациента най-малко 15 минути след ваксиниране. Препоръката е да се отложи ваксинирането при остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция, но не и при лека инфекция и/или леко повишена температура.

При около половината (48,6%) от участниците в клинично проучване се съобщава за болка на мястото на инжектиране. Сред нежеланите реакции често срещани са главоболие, умора, мускулни болки и гадене. Сред нечестите и редките реакции (по-малко от 1:100) са тремор, обрив и свръхчувствителност.

Ваксината дълготрайно се съхранява на между -25 и -15 градуса, но може да е в обикновен хладилник за 3 месеца, като не трябва да се замразява отново. Може да издържи 12 часа на до 25 градуса извън хладилник.

До този момент EMA е одобрила за използване в ЕС четири ваксини срещу коронавируса - на Pfizer/BionTech, Moderma, AstraZeneca и на Johnson&Johnson. Очакванията са първите доставки от последно одобрената ваксина (на J&J) да започнат да пристигат в края на април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още