IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ ще купува лекарствата за болниците чрез единна електронна система

За целта ведомството ще прави по няколко мини обществени поръчки в годината, съобщи зам.-министър Пенков

14:21 | 16.04.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Министерство на здравеопазването (МЗ) ще закупува лекарствата за болниците чрез единна електронна система. За целта ведомството ще прави по няколко мини обществени поръчки в годината. Целта е да се постигне по-ниска цена за лекарствата в болниците.

Това каза заместник здравният министър д-р Бойко Пенков, който представи платформата за електорната търговия с лекарства на семинар за здравната реформа. 150 лечебни заведения досега са се включили в системата, съобщава БНР.

"Окрупняват се заявките от всички болници, всички кандидатстват, вижда се кои са най-ниски постигнати цени и се сключва рамково споразумение", коментира Пенков. "Тази постигната цена означава, че после в минипроцедурата болницата казва, от тези тримата, които са дали най-ниска цена, нека още един път се явят на конкурс помежду им, за да видят каква цена биха ми дали вече конкретно, какво печелят болниците".

Според заместник-министърът тези минипроцедури могат да се правят няколко пъти в годината. "Не се налага да се вържеш с един доставчик, с едно лекарство за цялата година, когато, примерно, да кажем след три месеца виждаш, че нещата са променени и се надяваме, че действително ще има спестени средства", допълни той.

Един път в годината ще се прави рамково договоряне, от което се избират трима доставчици с най-ниски цени, предвижда още електронната платформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
antoanetas
преди 7 години
Глобализацията в здравеопазването може да доведе до неправилни решения иосакатяване на лекуващите се. Електронното въвеждане е обратно пропорционално на реално прогресивно мислене. Конкурсно начало и състезателност в избор на лекарства предполага по-добро лечение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още