IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗ: Търгът за детската болница е съгласуван с Агенцията за обществени поръчки

Министерството на здравеопазването също ще контролира етапите от изграждането на лечебното заведение

16:03 | 14.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Обществената поръчка за националната детска болница е съобразена изцяло със Закона за обществените поръчки (ЗОП) и е съгласувана с Агенцията за обществени поръчки. Това съобщи пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Обяснението от здравното ведомство идва, след като преди дни бяха подадени жалби в Комисията за защита на конкуренцията срещу търга за изграждането на Националната детска болница. Организацията настоява за прекратяването на тръжната процедура, тъй като сегашните ѝ параметри са порочни и по никакъв начин не гарантират качественото изпълнение на сградата.

От камарите на архитектите и на инженерите в инвестиционното проектиране посочиха пропуски в поръчката за детската болница. Избраната процедура за едновременно възлагане на услугите по проектиране, строителство и авторски надзор, или т. нар.т „инженеринг“, е неподходяща, тъй като към момента на откриване на поръчката за детската болница няма изяснена концепция, твърдят експертите.

От МЗ посочват, че след провеждане на обществена поръчка сградата, която се намира в двора на Александровска болница, е обследвана през февруари 2019 г. от фирма "Балмер инженеринг" ООД, като заключението е, че строежът може да бъде завършен след извършване на строително-възстановителни дейности. Препоръчва се да бъде извършено възстановяване на целостта на сечението на стоманобетоновите елементи и усилване на подовите конструкции и стоманобетонови шайби. В общия разчет за изграждане на лечебното заведение са предвидени и средства за строително-възстановителните дейности, обясняват от ведомството на Кирил Ананиев.

Отделните части на инвестиционния проект във фаза "Технически проект" ще бъдат придружени с подробни количествени сметки, както е разписано в техническата документация. На всеки етап от изграждането на обекта възложителят ще контролира изпълнението на заданието, в качеството си на инвеститор. Здравното министерство ще обяви и обществена поръчка за осъществяване на строителен надзор по време на строителния процес.

Допълнително, поради стратегическия характер на лечебното заведение за страната, екипът на министерството също ще осъществява оперативен контрол на всеки етап от изграждане на болницата. Съгласно тръжната документация възложителят няма да приема изготвените от изпълнителя проекти по отделните части на строителството до отстраняване на констатираните недостатъци.

В документацията на поръчката по ЗОП са поставени изисквания към фирмата изпълнител за съгласуване на визата за проектиране със съответните експлоатационни дружества, за което получава становища и данни за свързване на: вътрешните мрежи и инсталациите на обекта с мрежите на техническата инфраструктура; за източника за водоснабдяване и изясняване на основните и спомагателните инсталации, мястото за заустване на отпадъчните води с посочване на категорията на водоприемника, необходимостта от изграждане на пречиствателни съоръжения и др.; източника за електроснабдяване и необходимостта от изграждане на трансформаторни постове; източника за топлоснабдяване; източника за газоснабдяване и необходимостта от изграждане на газоразпределителни пунктове; връзките с други мрежи на техническата инфраструктура, когато това се налага от спецификата на обекта.

При строителството и довършването на болничното заведение ще се спазват девет наредби, свързани със  строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност.

Предвижда се болницата да бъде оборудвана с високотехнологична медицинска апаратура и обзавеждане, като те не са предмет на настоящата обществена поръчка. Също така ще бъде използвана и наличната годна медицинска апаратура от съществуващите детски отделения към държавните болници. Ще бъдат закупени нови апарати за клиниките по образна диагностика, интензивно лечение и спешна помощ. В това направление ще бъдат проведени процедури по кандидатстване за финансиране с европейски средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още