IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗХ обработва заявления за 207 хил. дка пропаднали площи от края на 2014 г.

Площите, които заради метеорологичните условия не могат да бъдат реколтирани, ще бъдат заявени като угар

18:53 | 18.03.15 г.
МЗХ обработва заявления за 207 хил. дка пропаднали площи от края на 2014 г.

Земеделското министерство обработва заявления за 207 хил. декара пропаднали площи от края на 2014 г. Това каза след заседание на парламентарната агрокомисия министърът на земеделието Десислава Танева.

Депутатът Ферихан Ахмедова заяви, че в засегнатите от снеговалежите райони - Кърджали, Смолян, Хасково, се очакват нови наводнени земеделски площи. Някои от площите са се превърнали в тресавища, отбеляза проф. Иван Станков.

Танева отговори, че МЗХ може единствено да компенсира стопаните с държавната помощ за пропаднали площи и когато стане възможно обследването, се подават заявления за обезщетения.

Площите, които заради метеорологичните условия не може да бъдат реколтирани тази година, ще бъдат заявени като угар.

Министърът уточни, че след решението на Държавен фонд „Земеделие“ да се обезщетяват стопаните на умрели в следствие на бедствието животни с държавна помощ от 600 000 лв., ще се изплащат по 1 000 лв. за говедо и по 160 лв. за овца. Има организация за изплащането на средствата, уточни Танева.

На въпрос за превантивните действия срещу наводненията тя каза: „Въпросът е рисковете да са минимизирани и всички собственици да са взели необходимите превантивни мерки. Понякога не става дума толкова за пари, колкото за отговорно отношение“.

Зам.-министър Георги Костов припомни, че дружеството „Напоителни системи“, което стопанисва язовири, е в тежко финансово състояние, но заплатите се изплащат относително редовно. Значимите язовири с големи водосбори по думите му са под постоянно наблюдение.

Костов посочи като проблем, че голяма част от дигите на реките са разрушени и не могат да бъдат ремонтирани при високи нива на водите. Очакваме при високи води да има излизания на някои от реките. Взели сме мерки за постоянно наблюдение, обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още