IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗХ обсъжда износ на агнешко за Саудитска Арабия

От асоциацията на животновъдите се оплакаха, че не са били поканени на срещата с бизнесмени от арабската държава

09:23 | 08.10.12 г.
МЗХ обсъжда износ на агнешко за Саудитска Арабия

По време на среща в петък между зам.-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров представители на бизнеса от Саудитска Арабия са показали интерес към внос на агнешко месо от България, съобщават от министерството на земеделието.

Бизнесмените са заявили интерес към "чисто производство" – без стероиди, антибиотици и други химически вещества, използвани при отглеждането на агнетата.

Оказа се обаче, че министерството е пропуснало да уведоми животновъдите.

Не сме уведомени за тази среща, коментира председателят на Съюза на животновъдите в България Бойко Синапов пред Investor.bg. По негови думи, за да има ефект от подобни разговори, е редно да има представители на бранша.

Ние имаме най-голям интерес от реализиране на подобни планове, каза Синапов и допълни, че представителите на арабския бизнес „идват със средствата“, с желание да сключат договор и да получат гаранция, че напролет ще получат готовата продукция. От друга страна – българските животновъди са налице, макар и браншът да е в трудна ситуация. В крайна сметка обаче до договор не се стига.

Справка в статистиката на Министерство на земеделието и храните показа, че през 2011 година сме изнесли земеделски стоки на обща стойност 16,9 млн. долара. Сред водещите стоки, които изнасяме обаче са зърнените храни, захарни продукти и семена за посев.

Водещо перо, например, е ечемикът – изнесени са 46,72 хил. тона на обща стойност 12,7 млн. долара.

В първите седем позиции са вписани още зърнени закуски, пчелен мед и шоколад, но въобще липсват животински продукти, въпреки че от министерството отбелязват потенциала за развитие по отношение на животинските меса – основно агнешко, птиче месо и яйцата.

Насреща стои внос единствено на захарни изделия. Според статистиката през 2011 година сме внесли 19,1 тона захарни изделия без какао, включително и бял шоколад, на стойност 24 млн. долара.

От асоциацията на животновъдите коментираха, че нямат данни някой да изнася месо към арабския свят.

Единственото изключение е Турция, за където обаче износът е много ограничен. „Някои от пречките си ги налагаме сами“, каза Бойко Синапов и посочи, че от българска страна има наложено ограничение в камионите да бъдат изнасяни най-много по 300 броя агнета. "От Унгария камионите например пътуват с между 400 и 450 броя", допълни още той.

Бойко Синапов коментира още, че от Министерство на земеделието и храните са направили необходимото и животновъдите ще получат помощ във връзка с кризата със скъпите фуражи. Тя се изразява в по-ранното изплащане на субсидиите – от 15 октомври, или с два месеца по-рано.

Увеличена е субсидията, плащана за глава добитък. При овцете тя е с около 10-12 лева по-висока, докато при кравите увеличението е към 50 лева.

По-рано през седмицата от Съюза на месопреработвателите коментираха, че до дни в търговската мрежа чрез по-скъпите колбаси и месни продукти ще бъде усетен ефектът от по-скъпите фуражи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още