Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Н. Янков: Данъците ще се вдигат заради обещанията на партиите

Вместо да се приватизират останалите държавни фирми се говори за по-доброто им управление, посочи финансистът

гледано: 2418   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Заявките за харчове от десетки милиарди левове и голям бюджетен дефицит от преговорите за съставяне на правителство след последните парламентарни избори са притеснителни и популистки. Въпреки успокоенията, данъците ще се вдигнат, за да бъдат изпълнени всички обещания, споменати на преговорите. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“, Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Капитал".
Още по темата

Според него липсват конкретни мерки, за да се постигнат целите, около които са се обединили различните преговарящи партии.

„Вече се говори за 4,5% годишен дефицит за 2022 г. като заявката е за актуализация на бюджета в средата на годината. За последните 25 години не е имало толкова големи дефицити“, напомни Янков.

По думите на финансиста такова увеличение „далеч не е необходимо от икономическа гледна точка. „Явно се говори за един лесен, в известна степен популистки подход, за да се даде на всеки това, което поиска, за да се „смажат“ преговорите за коалиция“, коментира Янков.

Той е на мнение, че това е изключително вредно, защото на преговорите липсва човекът, който ще плати сметката – българският данъкоплатец, който не е представен от нито една партия на преговорите, както и българския бизнес.

„Косвените данъци ще се вдигнат, данъчните оценки, общинските данъци, всички други налози и такси. Заявено е, че ще се вдига сериозно максималният осигурителен праг – както като процент осигуровки, така и като размер“, категоричен е Никола Янков.

Той посочи, че вместо да се говори за приватизация на останалите държавни фирми има големи обещания за много по-добро управление на държавните предприятия.

„Не трябва да има държавно предприятие, освен ако не изпълнява социална функция – тогава не трябва да бъде търговско дружество, а държавна агенция. Държавата не трябва да прави бизнес там, където частният бизнес може да се заеме с тази роля“, потвърди Янков.

Той смята, че възраждането на дискусията за влизането на България в еврозоната е проблематично. „България има ясен хоризонт за приключване на този процес. Да се постави темата отново на дневен ред, да се заявява, че трябва да се прави отново информационна кампания ... за мен това е преосмисляне на това решение, което е силно негативен сигнал“ , каза още той.

Има ли олевяване на политиката и какви са приоритетите на новата власт за икономиката? Какъв е бил процесът за листване на „Алтерко“ на борсата във Франкфурт и как българска компания може да излезе на чуждите пазари може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
8
 
1
преди 1 месец
Не искат да премахват държавните предприятия.Те са чудесна хранилка за рояците калинки.И разбира се , чудесен източник за сериозно финансиране на господарите на рояка,които и да са в момента.

Още от Икономика и политика
Петков: Има риск за газовите доставки, ако конфликтът в Украйна излезе извън контрол