Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Н. Василев: Ако проработят ваксините, възстановяването на икономиката ще започне веднага

При по-малък дефицит, ще имаме и по-малък спад на икономиката, коментира бившият министър на икономиката

гледано: 2694   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Ако проработят ваксините срещу коронавируса, възстановяването на икономиката ще започне веднага. Това каза Николай Василев, бивш министър на икономиката, в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако има бързо ваксиниране, ако спрем с карантината и изолацията, нещата би трябвало да се подобрят от самосебе си. Ще има потребление и растеж, стига да решим медицинския проблем“, посочи икономистът.

Според него за страната ни сега е важно доброто управление на медицинската криза и пазене на бюджета.

„Държавата няма много големи проблеми. Държа се много добре бюджетно, чак то края на ноември имахме балансиран бюджет, но голямото харчене дойде през декември, и то не е за кризата и никой не разбра къде отидоха тези средства“ , каза гостът. И допълнти: „Никой не пита за какво изхарчихме 7 милиарда през декември – за някакви обществени поръчки, за неща, които не знаем. Парите не са отишли за хората на първа линия, не за линейки, не за респиратори, не за най-ударените бизнеси“.

Относно бюджетната ситуация на страната Василев отбеляза, че през миналата година България имаше най-големия бюджетен дефицит в последните години. „А аз съм привърженик на балансираните бюджети, но това, което е позитивно е, че другите са по-зле от нас“, каза икономистът.

Още по темата

По думите на Василев един от най-големите проблеми на Европа и по-скоро на западната и южната й част е, че са затънали в дългови дефицити от десетки години. „Моята теза е, че ако имаме по-малък дефицит, ще имаме и по-малък спад на икономиката“.  

Според Василев също така Планът за възстановяване на ЕС е нещо като добавка към националния бюджет.

Държава с лош имидж не й трябва нито на еврозоната, нито на Шенген и не знам, ако България със сегашният си имидж кандидатстваше за членство в Европейския съюз дали щяха да ни приемат, или щяха да кажат, че може и без нас.

Една от следващите задачи на бъдещо правителство трябва да е международният имидж на България, заяви той.

Гостът посочи, че за страната ни е добре това, че миналата година бе включена във валутния механизъм ERM II, но оттук нататък въпросът не е математически, а зависи изцяло от политическата воля. „Радвам се, че сме в чакалнята на еврозоната и трябва да вкараме „този страшен гол“. Ако влезем в еврозоната, няма да ни подритват като най-големия двойкаджия на Европа. После ние ще гласуваме на голямата маса дали държави като Чехия, Полша, Унгария ще влизат в еврозоната след 10-20 години.

До 2009 година у нас имаше десетилетие с огромни чуждестранни инвестиции, след това вече няма. Още 30 години ли ще се оправдаваме с кризата от тогава, попита той. А много държави дръпнаха след това, отбеляза икономистът и обясни, че в България малко неща се случват по принцип. Причините за липса на нови инвестиции са инерцията и липса на реформи.

"При нас няма реформи от деня, в който влязохме в ЕС. При нас няма мащаб, няма визия, няма размах. Имиджът на България е такъв, че може и без България“, каза Василев. Ако трябва една компания да избере къде в Европа да инвестира, ще намери място, което може и да не е България, посочи той.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
1
 
1
 
12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Окръжен съд във Ваймар: Забраната за контакт е противоконституционна

Окръжният съд на Ваймар издаде решение срещу ограниченията на короната. Съобщението: Социалните контакти не могат просто да бъдат забранени.

Amtsgericht Weimar: Kontaktverbot ist verfassungswidrig

Das Amtsgericht Weimar hat ein Urteil gegen die Corona-Beschrаnkungen erlassen. Die Botschaft: Soziale Kontakte kоnnten nicht einfach verboten werden.

https://www.berliner-zeitung.de/news/mdr-bericht-amtsgericht-haelt-allgemeines-kontaktverbot-fuer-verfassungswidrig-li.134388

Корона: Локдаун срещу Конституцията
Съдилищата обявяват мерките за невалидни

Тази седмица Баварският административен съд (BayVGH) временно спря баварската забрана за пиене на алкохол на обществени места, която беше наложена от правителството на държавата през декември като антикоронна мярка. Решението привлече вниманието в цяла Германия, защото беше взето от висш орган. Поради продължителността на правния процес, други съдебни решения, занимаващи се с правителствени антикоронни мерки естествено са в по-ниски инстанции.

https://www.heise.de/tp/features/Corona-Lockdown-vs-Grundgesetz-5033152.html
1
 
1
 
11
преди 1 месец
Няма профилна снимка
СЕГА ВСЕКИ ЧЕТЕ МНОГО ВНИМАТЕЛНО - РЕШЕНИЕ НА СЪДА В ТЮРИНГИЯ (ГЕРМАНИЯ) ПО ДЕЛО ЗА НАРУШАВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА

IV.
RN 31
Общата забрана за контакт или забрана за събиране в съответствие с раздел 2, параграф 1 и раздел 3, параграф 1 параграф 3 от (решение на правителството) е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН по съществени причини, тъй като той НАРУШАВА ЧОВЕШКОТО СОСТОЙНСТВО, ГАРАНТИРАНО КАТО НЕПРИКОСНОВЕНО в чл.1, ал.1 от Конституцията.

Неприкосновеността на човешкото достойнство означава, че нарушение на човешкото достойнство не може да бъде оправдано от други основни ценности на конституцията: искът за уважение на човешкото достойнство е категорично.

RN 33
По отношение на настоящото дело Съда реши: ОБЩАТА ЗАБРАНА ЗА КОНТАКТ Е СЕРИОЗНО НАРУШЕНИЕ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА. Това е една от основните свободи на хората в свободното общество, според която те могат да определят сами с кои хора (ако приемем тяхната готовност) и *** какви обстоятелства да влизат в контакт. Свободната среща на хората помежду им с най-разнообразни цели са същевременно елементарната основа на обществото. По принцип държавата трябва да се въздържа от всякаква целенасочена регулаторна и ограничителна намеса..

Въпросът колко хора гражданинът води в дома си или колко хора гражданин среща в публичното пространство при разходка, спорт, пазаруването или седенето на пейка в парка не представлява интерес за Държавата.

RN 34
Със забраната за контакт държавата АТАКУВА ОСНОВИТЕ на Обществото чрез налагане на физическа дистанция между гражданите ("Социално дистанциране"). Едва ли някой в Германия през януари 2020 г. си представяше, че ще бъде забранено от държавата под заплаха от парина глоба да покани родителите си в дома си, ако не е изпратил навън останалите членове на семейството си.
Едва ли някой можеше да си представи, че на трима приятели могже да бъде забранено да са заедно на една пейка в парка. Държавата никога досега не е мислила за подобно нещо при предприемане на действия за борба с епидемия. Дори при анализ на риска "Пандемия от вирус Modi-SARS" (BT-Drs. 17/12051) на института Робърт Кох, при който има сценарий със 7.5 милиони мъртви, не се разглежда обща забрана за контакт (както и комендантски час и широкото изключване на обществения живот). Като противоепидемичните мерки са били предвидени освен поставянето под карантина на контактните лица и изолиране на заразените, само затваряне на училища, отмяна на големи събития и препоръки за хигиена (BT-Drs. 17/12051, стр. 61е).

Самото решение на съда в pdf:
https://www.dropbox.com/s/era37pean2j7wdl/Freispruch_wg_Kontaktbeschr%C3%A4nkung_2021_01_11_AG_Weimar_Beschluss.pdf?

Номер на решението на съда: 6 OWi - 523 Js 202518/20

Окръжен съд във Ваймар: Забраната за контакт е противоконституционна

Окръжният съд на Ваймар издаде решение срещу ограниченията на короната. Съобщението: Социалните контакти не могат просто да бъдат забранени.

Amtsgericht Weimar: Kontaktverbot ist verfassungswidrig

Das Amtsgericht Weimar hat ein Urteil gegen die Corona-Beschr
0
 
3
 
10
zelka007 до: ing5rov
преди 1 месец
не ми бери грижа се.лски ... имам какво и къде ... и друго бих ти написал за поздравление , ама ще изстрият кометара ... :)))
1
 
2
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Мнооого ги разбира Малкия Мук тези неща.....
2
 
5
 
8
serafima до: kane
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Мисля си, че този ВЪОБЩЕ не се интересува какво искат хората. Целта му е да бъде в кадър в лъча на прожектора и да се прави на умен и загрижен. Предстоят избори, та белким го забележат.
Него го свързвам с две неща от началото на века като (пишман) министър. От негово време започна изграждането на електронно правителство и досега милиарди се изхарчиха, през по-голямото време от ОПГ ГЕР(БКП). И досега - НИЩО. Нормалните държави (Естония и др.) си изградиха такива правителства и действат. Нашите *** и крадци НАРОЧНО спират всякаква дигитализация, за да не се прилага при изборите. Защото знаят, че ЛЪЖАТ и ФАЛШИФИЦИРАТ. По електронен път може и успешно се подават данъчни декларации, сега ни уговарят за елекронни удостоверения за ваксиниране и маждунароно признание, но ЗА ИЗБОРИ -не може. Но милиардите се харчат и не се вижда къде. В същото време твърде семпли хорица се ловят на селските лакардии на премиера-*** и живеят скотски.

Още от Икономика и политика
Атанас Семов: Представата за нормалност в България не съвпада с тази на Европа