IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На ден в България се правят около 300-350 теста за коронавирус

220 са заразените с коронавирус у нас, два нови случая има регистрирани в Пловдив

08:17 | 25.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Общо 220 души са болните от коронавирус у нас. Това стана ясно време на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб за борба със заразата.

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи за още два нови случая на инфектирани с COVID-19, които са в Пловдив. И двамата не са били контактни на досега заболелите.  

Във връзка с обявлението на бизнесмена Кирил Домусчиев, че вече е излекуван, ген. Мутафчийски заяви, че за това е необходимо да има две отрицателни проби в рамките на 24 часа. Досега Домусчиев има една отрицателна и най-вероятно довечера ще бъде изяснено какъв е случаят.

По отношение на изискването всяка болница в страната да има отделение за болни с коронавирус ген. Мутафчиев заяви, че процесът по трансформация върви с бързи темпове и с разбиране от страна на ръководството на медицинските заведения, които у нас са 380.

Ген. Мутафчийски поясни, че в България се използват тестове на испански, английски и германски производители, като на ден в момента се правят около 300-350 теста.

Той отново заяви, че вирусът е също толкова опасен за децата с хронични заболявания, както и за възрастните. Рискови са хората на химиотерапия, с компрометиран диабет, деца в неравностойно положение. Възрастта, когато има хронично заболяване, изобщо не  първият фактор, който да ни успокоява, посочи ген. Мутафчийски.

По последни световни данни общо болните с коронавирус по света са малко над 420 000 души, от които почти една четвърт (108 000) са вече успешно излекувани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още