Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

На извънредно заседание НС ще гледа актуализацията на бюджета

На 2 април депутатите се събират, за да обсъдят и промените в Закона за енергетиката

На извънредно заседание НС ще гледа актуализацията на бюджета

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на парламента на 2 април 2020 г. от 13.00 часа, съобщават от пресцентъра на Народното събрание.

В дневния ред са първото четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г., внесен от Министерския съвет на 31 март 2020 г.

Предложението за промяна в държавния бюджет включва максималният размер на държавния дълг, който може да бъде поет тази година, да се увеличи до 10 млрд. лв. Кабинетът залага и дефицит в размер на 3,5 млрд. лева за тази година.

„Предложили сме увеличение на лимита на държавния дълг, за да осигурим финансиране на дефицита, който ще се формира като резултат от намалението на приходите и увеличение на разходите. За да осигурим допълнителни фискални буфери, ако този сценарий се окаже малко консервативен, предлагаме и увеличение на лимита на новия държавен дълг от сегашните 2,2 млрд. лв. до 10 млрд. лв. – т.е. 7,8 млрд. нов потенциален дълг ”, поясни финансовият министър Владислав Горанов.

Парламентът ще гледа и на първото четене проект за промени в Закона за енергетиката, внесени от народния представител Валентин Николов. Промените предвиждат в бъдеще цената на газа да се определя всеки месец, а не на три месеца. Също така КЕВР ще трябва да определи нови цени на газа за всеки от осемте месеца от август миналата година до края на март тази година. Газоснабдителните дружества ще трябва да приспаднат суми от сметките на клиентите.

Парламентът спря да работи до изтичането на извънредното положение. Депутатите вече ще се събират извънредно само за спешни законодателни инициативи, свързани с мерките. Парламентарният контрол ще бъде писмен. 

Решението е свързано с факта, че 240 депутати се събират заедно в една зала, без да е спазено изискването за разстояние между тях въпреки всички взети мерки за дезинфекция на Народното събрание.

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев: Искането на Борисов за свикване на ВНС е пренебрежение към Конституцията