Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

На какво ниво е бизнес средата в общините?

Кохезионната ни политика изостава по план, българските различия се задълбочават, посочи преподавателят в СУ "Св. Климент Охридски" и препоръча ново програмиране и планиране

На какво ниво е бизнес средата в общините?

Снимка: Ройтерс

Няма българска община, която да не е реализирала проект с европейско финансиране. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. Косьо Стойчев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

„Време е за подобряване на бизнес средата на местно ново. Трябва да се насочим към ново програмиране и планиране, ориентиране към Зелената сделка, „позеленяване“ на българската икономика и решения тип кръгова икономика“, посочи той, но смята, че огромният минус от Covid-19 може да се превърне в гигантски плюс, ако се привлече европейско и частно финансиране.

Стойчев напомни, че в момента се намираме в етап на приключване на програмния период и подготовка за изцяло нов.

Той обясни, че към момента най-голям дял имат проектите с публична инфраструктура – водни цикли, площади, ремонт на сгради, саниране на сгради.

Доц. Стойчев смята, че мерките и проектите, които са пряко ориентирани към бизнеси, които осъществяват заетост и ще генерират бъдещ икономически растеж, са на втори план. Затова препоръча там да се насочат усилията.

„Тепърва ще усещаме влиянието на коронакризата. Спря голяма част от реализираните на проектите, особено трансграничните проекти“, посочи доц. Стойчев, като настоя да се правят проекти, за да има готовност при обявяването на новия програмен период те „да се входират“.

По думите му всички общини по някакъв начин са засегнати от пандемията и за пример даде изпълнението на проекти от фирми, които са рискови заради неспазването на сроковете.

Кохезионната ни политика изостава по план. Българските различия и диспаритет – нежеланите тенденции, които вместо ти да ги управляваш те управляват, се задълбочават“, категоричен е експертът и препоръча да има ново програмиране и планиране.

Какви проекти се реализират в Северозападна България? Кои са контрамерките срещу коронакризата?

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември