IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На местните избори може да има референдум за задължителния вот, потвърди ГЕРБ

Цветан Цветанов не изключи при допитването да има въпрос и за е-гласуване

14:59 | 19.01.15 г.
На местните избори може да има референдум за задължителния вот, потвърди ГЕРБ

ГЕРБ потвърди, че управляващата коалиция обмисля варианта заедно с местните избори през есента да се проведе и референдум за и против въвеждането на задължително гласуване. Тази идея лансира миналата седмица зам.-шефът на групата на Реформаторите Найден Зеленогорски.

Днес тя срещна подкрепа и на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„На местните избори могат да бъдат проведени два избора – за местна власт и референдум, на който българските граждани да кажат своето мнение за въвеждането на задължителното гласуване“, каза той в Смолян. Цветанов не изключи възможността в допитването да се включи и въпрос за и против въвеждането на електронно гласуване.

Според зам.-шефа на ГЕРБ референдумът ще даде трезва представа за нагласите на българите. Той изрази надежда, че мнозинството българи ще подкрепят задължителното гласуване. „Голямата част от хората, с които аз съм се срещал през последните години, са за въвеждане на задължителното гласуване, но не трябва да изключваме възможността за електронно гласуване", каза той. Цветанов припомни, че сънародниците ни зад граница искат въвеждането на електронен вот.

Според шефа на депутатите от ГЕРБ репресивните функции по отношение на задължителното гласуване трябва да бъдат ограничени. Той обясни това в отговор на въпрос дали ако се стигне до задължителен вот ще се дават бонуси или ще се налагат санкции.

Допитването за задължително гласуване е част от предизборната платформа на ГЕРБ и от споразумението за управление между партията на Борисов и Реформаторите. Намерението за провеждането му залегна и в приоритетите на ГЕРБ, обявени в началото на сегашния политически сезон. Идеята се подкрепя и от Патриотичния фронт, АБВ, БСП и „Атака“. Само ДПС са против.

В Смолян Цветан Цветанов припомни, че в момента в парламента се разглеждат промените в закона за МВР, с които ГДБОП ще се върне в структурата на вътрешното министерство. Според зам.-шефа на ГЕРБ в края на февруари дирекцията вече ще заеме естественото си място и ще се структурира.


Още политически новини четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още