IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На поне 15 плажа ще има нулеви цени за чадъри и шезлонги

Ангелкова предлага при спад на заразените да се отворят заведенията и на закрито при спазване на противоепидемичните мерки

10:11 | 18.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Цените на чадърите и шезлонгите по плажовете на Черноморието ще бъдат намалени с минимум 50%, но все пак ще са различни. 15 плажа до момента из цялото Черноморие са предложили нулеви цени. Това каза по БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ще бъде изготвен списък с цените на плажовете по цялото Черонморие по области, увери министърът на туризма.

По думите ѝ това лято ще бъде много трудно и много различно. Основен приоритет за нея е привличането на родни туристи по черноморските ни курорти.

Във вторник предстои видеоконферентен разговор с премиерите на Румъния, Сърбия, Гърция, за да се координират детайлите, по които ще се осъществява пътуването и почивките. За Ангелкова водещото, за да посрещнем чужди туристи по Черноморието, е епидемичната обстановка в дадена страна, както и това между страните да има еднакви условия за пътувания. 

„От ключово значение е дали ще имаме възможност от началото на юни да посрещнем туристи от съседните ни страни, защото автомобилният транспорт на този етап е най-достъпният и най-сигурен с оглед на това, че все още се правят планове от авиокомпаниите за възобновяване на въздушния транспорт“, посочи Николина Ангелкова.

„Няма как когато има карантина, да има туризъм. Това само по себе си отдръпва хората, които биха искали да осъществят своето пътуване“, каза Николина Ангелкова и припомни, че Европейската комисия препоръча да няма карантина.

От 15 юни у нас няма отменени чартърни полети, които към момента са резервирани като капацитет на летищата във Варна и Бургас.

Министърът обяви още, че в хотелите по морето ще има отделни обособени помещения, където при съмнения за хора, заразени с коронавирус, те ще бъдат изолирани, докато дойдат медицинските екипи. Когато има подозрение за коронавирус, няма как служителите или мениджърите да преценят дали този турист има коронавирус или нещо друго. Не сме предвидили и няма да се карантинира целият хотел, каза министърът.

По думите й това ще бъде най-голямото предизвикателство на летния туризъм не само в България, но и навсякъде. Правилата, които има в другите страни, са много по-строги от това, което ние даваме, за да спазим минималните епидемични изисквания в нашата страна, добави тя.

На въпрос дали министерството ще позволи на хотелите да настаняват гости и в закрити помещения за хранене, Ангелкова посочи, че всичко това ще зависи от разпространението на заразата да е в много ниски стойности. Министърът предлага при спадане на случаите на заразените, да може да се отворят и закритите ресторанти, защото по този начин ще има по-голяма възможност да се предлага качествен туристически продукт.

Времето ще покаже дали мярката за намаленото ДДС за ресторантите и хотелите е правилна, коментира Ангелкова по темата. Очакванията са секторът да се изсветли. За нея мярката е необходима точно в тази ситуация, защото ресторантьорският сектор е най-засегнат от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още