IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Националната здравна карта може да е готова до края на декември

Допълнителните средства в здравния бюджет догодина ще гарантират да няма лимити в основния пакет, каза д-р Ваньо Шарков

11:06 | 08.12.15 г.
Националната здравна карта може да е готова до края на декември

Тази седмица предстои среща на Националната комисия по изработването на Националната здравна карта, с която се стартират разговорите за изработването й. Това коментира зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред БНТ.

В момента са готови областните здравни карти, които са одобрени в повечето места с консенсус. Според д-р Шарков целият процес може да се завърши в рамките на декември.

Националната здравна карта ще може да се пребори с един феномен от последните години, каза Шарков и уточни, че говори за факта, че броят на лекарите в България намалява, в същото време броят на лечебните заведения се увеличава.

„Това е феномен. Безспорно има някакво противоречие в цялата тази история. Нека през здравната карта да поставим началото на прехода от здравеопазване като бизнес към здравеопазване като грижа за здравето на хората, защото това трябва да бъде водещото в цялата система на здравеопазването“, посочи той.

Колкото до опасенията, изразени от националния омбудсман, за закриване на лечебни заведения и практики, д-р Шарков беше категоричен, че за последните 10 години няма фалирало лечебно заведение.

Относно здравния бюджет за следващата година д-р Шарков обясни, че са предвидени 130 млн. лв. повече в бюджета на НЗОК в сравнение с тази година. Допълнителен ресурс ще дойде и от отстъпките за лекарствените продукти от фармацевтичните фирми. Само до края на 2015 г. се очаква в НЗОК да постъпят около 45 млн. лева, през следващата година сумата е по-голяма. Това са средства, които ще отидат за здравеопазване, гарантира д-р Шарков.

След валидиране на рамковия договор в сектора и след разблокиране на резерва на Касата, който е 300 млн. лв., ще може да се гарантира да няма лимити в основния пакет, каза още той по повод искането на Българския лекарски съюз. Заместник-министърът напомни, че управителят на Здравната каса д-р Глинка Комитов също е поел ангажимент, че финансови лимити няма да има.

За Министерство на здравеопазването е по-важно здравето, отколкото дали ще има някакви фискални постъпления от данък „вредни храни“, каза още д-р Ваньо Шарков. По негови думи въпросът с вредните храни в отделните държави е решен различно, но и България ще го реши, „защото това е пътят, по който върви целият свят. Световната здравна организация призова всички държави да предприемат действия в тази насока“, каза заместник-министърът на здравеопазването.

Той беше категоричен, че в Унгария ефектът от мерките е промяна в рецептурата на тези хранителни продукти, което има отражение върху здравословното състояние на хората. Законопроектът ни е в много голяма степен подобен на унгарския, все още не е внесен в Министерски съвет, предвиждат още обсъждания и дискусии, заяви д-р Шарков.

В законопроекта е предвидено, че средствата, които ще постъпят от данък "вредни храни", ще отидат в три основни направления, едното от които е здравното образование, начина, по който трябва да се храним, другото е състоянието на физкултурните салони в училищата, за да могат децата да спортуват в по-добри условия, и третото направление е майчино и детско здравеопазване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още