IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Националните паркове са отворени за туристи, но при нови правила

Забранява се използването на лифтове, посещения на хижи, заслони и пребиваване в кътовете за отдих като беседки, навеси, чешми, погледни места

18:45 | 04.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нови правила за посещения в Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“ издадоха дирекциите на защитените територии.

Указанията са подготвени във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването от 1 май за организация на  посещенията в националните паркове и противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19, съобщи Министерството на околната сред и водите.

Според новите правила посетителите в парковете трябва да спазват социална дистанция  от минимум 2,5 метра.

Не се разрешава струпването на компании и групи от туристи на едно място. При разговори с други хора е необходимо да се поставят маски или шалове.

За достъп до парковете трябва да се използват само определените входно-изходни пунктове и да се следват маркираните туристически маршрути, посочиха от екологичното министерство.

Забранява се използването на лифтове, посещения на хижи, заслони и други туристически обекти.

Не може да се използват за пребиваване кътовете за отдих като беседки, навеси, маси, пейки, огнища, чешми, погледни места и други.

От парковите дирекции напомнят на туристите, че при посещения трябва да се спазват стриктно установените режими и норми и правила за поведение в Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“.

На всички входно-изходни пунктове на защитените територии и в посетителските центрове са поставени на видни места указания, те са публикувани и на интернет страниците на дирекциите на парковете.

Следенето за спазването на мерките се осъществява от служителите на паркова охрана и контрол към съответните паркови участъци.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още