IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1 млн. товарни автомобила минават през България годишно

Половината от тях са от страни извън Европейския съюз

14:10 | 18.06.14 г. 2
Над 1 млн. товарни автомобила минават през България годишно

През територията на България годишно преминават над 1 млн. товарни автомобила. Това заяви директорът на „Автомобилна инспекция“ и настоящ президент на организацията Euro contrôle route (ECR) Владимир Колев по време на конференция на тема „България като външна граница на Европейския съюз  – отговорности, предизвикателства и практическо приложение на законодателството в автомобилния транспорт“.

Половината от тези товарни автомобили са от трети страни (извън ЕС - бел. ред.), уточни той.

Опитът на пътните инспектори показва, че големият поток товарни автомобили от трети страни представлява предизвикателства пред контрола поради различни нарушения.

Сравнително малката територия на България „изкушава“ много водачи да стигнат по-бързо до крайната точка от направлението им, от което следва неспазване на времената за управление, прекъсване и почивка, заяви Колев.

Често срещани нарушения са непредставяне на задължителните документи със записа на времената за почивка за съответния ден. Срещат се и водачи, които ползват повече от една карта за дигитален тахограф или пък манипулират самия тахограф.

Други често констатирани нарушения от българските инспектори на пътя са свързани с технически неизправности. През 2013 г. са констатирани 1057 нарушения по техническата изправност на превозни средства с чужда регистрация. В повечето случаи се установяват неизправности в спирачната система и износени гуми, уточни Колев.

Има нарушения и при разрешителните за превоз. Такова е неспазването на изискването разрешителното да е на борда на превозното средство от товаренето до разтоварването, отбеляза той.

Съществува и езиковата бариера. Базирайки се на опита на партньорите си от ECR, българските органи търсят възможности за избягване на пречките пред контрола, произтичащи от езиковото многообразие сред превозвачите от трети страни, заяви Колев.

Пътуванията на превозвачи от трети страни през територията на Европейския съюз нарастват през последното десетилетие.

Според доклад на Европейската комисия от април 2014 г. 80% от всички международни транспортни дейности на територията на съюза са извършени от превозни средства, регистрирани или в държавата членка на товарене, или в държавата членка на разтоварване. Останалите 20% са извършени от товарни автомобили, регистрирани в трета държава. За сравнение, този дял през 2004 г. е бил около 12%.

Конференцията е посветена на 15-годишнината от създаването на ECR. България пое председателството на организацията през юни 2013 г. и днес го предава на Холандия. ECR е организация на европейските транспортни инспекторски служби, работещи за подобряване безопасността на пътя, устойчивото развитие, лоялната конкуренция и работните условия в автомобилния транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
това нескопосан PR ли е или просто безсмислица някаква?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
това нескопосан PR ли е или просто безсмислица някаква?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още