IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 100 млн. евро осигури досега ББР от китайски финансови институции

Водят се преговори за ново кредитно споразумение с Индустриалната и търговска банка на Китай за финансиране на българския бизнес, съобщи икономическият министър

14:21 | 05.07.18 г. 2
<p>
	Сградата на Българската банка за развитие. <em>Снимка: ББР</em></p>

Сградата на Българската банка за развитие. Снимка: ББР

Кредитни споразумения за над 100 млн. евро са договорени от Българската банка за развитие (ББР) с китайски финансови институции за развитие за българския бизнес през 2017 г.

Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който участва в Първата среща на междубанковата асоциация на Китай и страните от Централна и Източна Европа във формата "16+1", организирана от ББР в София.

Председателят на управителния съвет на Китайската банка за развитие Хуайбан Ху и представители на 14-те банки за развитие и търговски банки, членуващи в Асоциацията, взеха участие във форума, съобщи пресцентърът на Министерство на икономиката.

Според Караниколов за реализирането на инфраструктурни и бизнес проекти основно значение има достъпът до финансиране и даде пример за успешно партньорство със сключеното през 2017 година кредитно споразумение за подкрепа на съвместни инвестиционни проекти на стойност 80 млн. евро от ББР и Китайската банка за развитие.

По думите му финансирането е допринесло за развитие на важни за икономиката на България проекти в областта на транспорта, възобновяемите източници, строителство, промишленост, земеделие и други сектори.

„През 2017 година с ББР бе сключено и Споразумение за финансово сътрудничество за кредитна линия за 50 млн. евро от Ексим – Банката на Китай за финансиране на българския бизнес“, посочи икономическият министър. 

Той информира, че в процес на преговори е осигуряване на още едно кредитно споразумение с Индустриалната и търговска банка на Китай, за втори път след това, което беше сключено през 2016 г.

Министърът на икономиката изтъкна, че създаването на Междубанковата асоциация между Китай и страните от Централна и Източна Европа през миналата година в Будапеща се е превърнало “в едно ново измерение, което ще придаде по-голяма конкретика на политическите  разговори, подпомагайки развитието на цялостната инфраструктура и реализацията на  двустранни и многостранни проекти”.

„Форматът 16+1 от инициативата „Един пояс, един път“ вече има съществен принос за новата динамика в икономическите връзки, както и за засиления интерес на китайски компании към тази част на континента”, подчерта Караниколов и допълни че  България отдава важно значение на инициативата, като платформа за нови възможности в посока засилване на инвестиционното и търговското сътрудничество.

На форума ще бъдат подписани Програма за сътрудничество за периода 2018-2020 г. и Споразумение за сътрудничество за изграждане на капацитет и споделяне на опит. Това са първите официални документи на Асоциацията след учредяването ѝ през ноември миналата година в Будапеща, съобщиха от икономическото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
zap
преди 5 години
Не са катарци, а оманци, но се твръди, че не били никакви оманци.Със сигурност знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
Китайците дали знаят за катарците и техните милиони в КТБ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още