Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Над 127 хил. души над 50 г. са започнали работа в периода 2019-2020 г.

Най-значимата демографска тенденция е процесът на застаряване, пише в отчета за изпълнение на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора

Над 127 хил. души над 50 г. са започнали работа в периода 2019-2020 г.

Снимка: Pixabay

Над 127 хил. безработни над 50-годишна възраст са започнали работа в реалната икономика в периода 2019-2020 г. Това показват данните в Отчета за изпълнение на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора за същия период, който беше одобрен от правителството.

Документът представя основните демографски тенденции, предизвикателства и предприети действия за насърчаване на активния живот на възрастните хора и в отговор на застаряването на населението, посочват от пресслужбата на кабинета. 

Още по темата

По Национална програма „Помощ за пенсиониране“ за осигуряване на подкрепа на безработни над 58-годишна възраст да придобият необходимия за пенсиониране осигурителен стаж работа са започнали 868 души. По програма „Асистенти на хора с увреждания“ е осигурена заетост на 914 безработни над 50-годишна възраст. Работни места за тази възрастова група са осигурени и по други програми.

Данните в отчета показват, че през периода 2019-2020 г. най-значимата демографска тенденция е процесът на застаряване. По данни на НСИ в края на 2020 г. хората на 65 и повече навършени години са 1 504 048, или 21,8% от населението на страната. В сравнение с 2019 г. делът на населението в тази възрастова група нараства с 0,2 процентни пункта.

Процесът на застаряване е по-силно изразен сред жените, отколкото сред мъжете. Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 25,3%, а на мъжете – 17,9%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея - на по-ниската средна продължителност на живота при тях.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Макроикономист: На българската икономика ѝ липсват хора и частни инвестиции