IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1,5 млрд. евро са приходите от чужди туристи за седемте месеца на 2011 г.

Ръстът на приходите за периода е 5,2% на годишна база

16:32 | 27.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Над 1,5 млрд. евро са приходите от чужди туристи за седемте месеца на 2011 г.

За периода януари-юли приходите от международен туризъм са нараснали спрямо първите седем месеца на миналата година с 5,2% до 1,544 млрд. евро. Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, цитиран от БТА.

По думите му, основните за страната ни туристически пазари отново бележат ръст. Германските туристи, почивали у нас, са се увеличил с 10%, а руските туристи - с 20%. Има ръст и на посещенията от Украйна, Израел, както и на пазарите с по-малък дял до момента като Молдова, Сърбия и Македония.

През август се запазва тенденцията на ръст на броя на чуждестранните туристи и за месеца той е 5% спрямо същия период на миналата година.

Предвижданията на туристическия бранш за зимния сезон сочат, че приходите ще бъдат поне колкото миналогодишните, дори с очаквания за около 5% ръст.

Браншът предлага застраховката професионална отговорност в туризма да стане процент от оборота на туроператорите, коментира днес  Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). В този случай оборотът им трябва да се контролира или чрез заверка от одита, или чрез клетвена декларация, която ще задължава фирмите да носят отговорност за достоверността на данните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още