Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Над 160 млн. евро ще бъдат вложени в летище Пловдив

Китайските инвеститори планират да превърнат аеропорта в сериозен транспортен хъб с пътнически терминал и два карго терминала

Над 160 млн. евро ще бъдат вложени в летище Пловдив

Ивайло Московски. Снимка: БТА

 

Двойно повече средства ще инвестират концесионерите на летище Пловдив в по-кратки срокове от предвидените в концесията.

Това стана ясно по време на днешната среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и представители на Обединение (Консорциум) между Хайнан и Plovdiv Airport Invest, информират от ведомството. В първоначално заложения вариант на концесията обемът на инвестициите в обекта е в размер на 79 млн. евро в срок от 35 години. Очаква се след приключване на законовите процедури да бъде подписан концесионният договор.

Китайските инвеститори са запознали министърa с плановете за развитие на летището. Те са изразили намерение да превърнат летището в сериозен транспортен хъб с пътнически терминал и два карго терминала, които да могат да обработват голям брой камиони. Предвижда се да бъде подсилена и разширена пистата на летището, както и изградена ремонтна база за самолети, подобно на тази на летище София. От израелската компания Israel Aerospace Industries вече са проявили интерес да оперират базата.

Още по темата

Ивайло Московски е уверил представителите на Hainan, че се проектира изграждането на жп връзка между аеропорта и жп линията София-Пловдив-Свиленград при жп гара Крумово. Дължината на трасето, което е необходимо да бъде изградено, е 4-5 км, като е възможно строителните дейности да започнат още следващата година. Министърът е поел ангажимент да съдейства и за разширяване и обновяване на довеждащата пътна инфраструктура, така че да се подобри свързаността между пловдивското летище и пътя Пловдив - Асеновград, както и връзките с АМ "Тракия" и АМ "Марица". За осъществяване на тези проекти ще бъде проучена възможността за финансиране по Плана "Юнкер". 

Според Московски това е първият голям транспортен проект в България, който ще се реализира с участието на китайска компания. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Откриват нов пункт за противоградова защита в Хасково