IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 190 хил. хора с увреждания са заявили индивидуална оценка на потребностите

От 1 септември започва предоставянето и финансирането на личната помощ

17:43 | 30.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 190 хиляди са подадените към момента заявления за индивидуална оценка на потребностите от подкрепа на хората с увреждания, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който участва във форум, организиран от КТ "Подкрепа".

От 1 септември започва предоставянето и финансирането на личната помощ. Законът за личната помощ влезе в сила от началото на годината, но в него е записано, че от 1 септември се предоставя личната помощ, припомни министърът, цитиран от БТА.

Още от началото на април започна индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания, като част от нея е и оценката на потребността от лична помощ. В момента се обобщава към 1 септември колко ще са оценените за лична помощ, колко от тях са подали заявление в общините и с колко от тях са сключени трудови договори , влизащи в сила от 1 септември. 

Преди месец около 9000 са били тези, които са заявили потребност от лична помощ, но според министъра за този месец бройката се е увеличила чувствително. Тя ще бъде обявена другата седмица. 

По думите на Бисер Петков процесът по оценяване на индивидуалните потребности протича нормално. Всички хора се оценяват в рамките на нормативните срокове, създадена е организация и в общините за прилагане на наредбата за личната помощ.

Подписани са тристранни споразумения между АСП, НОИ и общините, които регламентират взаимодействието между тях, свързано с това, че хората, които са с добавка за чужда помощ, когато изберат включване в механизма за лична помощ, дават съгласието си тази добавка да бъде превеждана на общината за съфинансиране на услугата. 

Министърът припомни, че правителството преди повече от месец взе решение да се удължи срокът на споразумението, което АСП има с общините и на база, на което финансира предоставянето на услугите личен, социален асистент и домашен помощник, така че никой да не загуби подкрепата в домашна среда.

Към 1 септември хората, които към момента ползват тези услуги, ще продължат да ги ползват, а тези, които са включени вече в механизма "лична помощ",  ще преминат към него, който вероятно ще им осигури повече часове, по-сериозна подкрепа, допълни министърът.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още