Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Над 2 милиона пенсионери ще получат увеличение на пенсията от 1 юли

Средният размер на пенсията у нас за 2020 г. ще надхвърли 415 лв.

Над 2 милиона пенсионери ще получат увеличение на пенсията от 1 юли

Снимка: Pixabay

Над 2 милиона пенсионери ще получат увеличение на размерите на получаваните от тях пенсии и/или добавки, считано от 1 юли 2020 г., съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ).

Осъвременяването на пенсиите, отпуснати с начална дата до 31 декември 2019 г., ще се извърши с 6,7 на сто по т.нар. „швейцарско правило“.

Увеличението на пенсиите от 1 юли 2020 година с 6,7% беше одобрено в края на миналата година в хода на бюджетната порцедура по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. бяха утвърдени разходи за пенсии за над 10,5 милиарда лева, като за планираното осъвременяване и за увеличенията на пенсиите и добавките към тях са предвидени общо 439,5 милиона лева допълнителни средства спрямо Закона за бюджета на ДОО за миналата година.

Със Закона за бюджета на ДОО за 2020 г. е определен и нов минимален размер от 250 лв. на основната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Поради това, увеличение от 1 юли т.г. ще има и при другите пенсии за трудова дейност, приравнени на минималния размер за съответния вид пенсия. 

Още по темата

Максималният размер на пенсиите или сбора от пенсиите, без добавките към тях, се запазва на ниво 1200 лв.

Размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност, се определят в процент от размера на социалната пенсия за старост, който с Постановление на Министерския съвет от края на май 2020 г. е увеличен от 132,74 лв. на 141,63 лв., считано от 1 юли 2020 г.

В резултат на осъвременяването и на увеличенията се очаква средният размер на пенсията на един пенсионер у нас за 2020 г. да надхвърли 415 лв.

Новите минимални размери на пенсиите за трудова дейност, както и размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност, които са в сила от 1 юли 2020 г., са оповестени на интернет страницата на НОИ.

Пенсионерите ще могат да се информират за новите размери на пенсиите си след 1 юли 2020 г. чрез електронната услуга „Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК“ на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ). При поискване, разпорежданията ще се връчват и по избрания от лицата начин - в съответното териториално поделение на института, по пощата с препоръчано писмо или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция „Електронно управление“.

Изплащането на пенсиите за месец юли 2020 г. от НОИ ще започне на 7 юли (вторник) и ще приключи на 20 юли (понеделник). Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юли 2020 г.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
3
 
4
ing5rov до: Спящият бик
преди 11 месеца
днес е редно / и политкоректно / да се мре само от Covid ... даже и при автопроизшествия .
1
 
4
 
3
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
и с какво единия пенсионер допринася за икономиката че да се индексира неговата пенсия ПЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ДРУГИЯ ето така расте средната пенсия
1
 
3
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
не но мога да кажа със сигурност че всички които се осигуряват на минимална заплата ще получат в бъдеще минимална пенсия а всички държавни служители ще получат около максималната и СЕГА ВЪПРОС ЗА ЕДИН МИЛИОН КОЛКО СЕ УВЕЛИЧАВА МИНИМАЛНАТА И МАКСИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ПРИ ИНДЕКСИРАНЕ И АКО ТОВА НЕ Е ГЕНОЦИД НЕКА НЯКОЙ МЕ ОПРОВЕРГАЕ
0
 
7
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Някой правил ли е сравнение от какво си отиват повече пенсионери - от Covid или от глад!?

Още от Икономика и политика
Биреният бранш отговоря на предизвикателствата с инвестиции за 77 млн. лева