IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 200 хил. безработни у нас са започнали работа за последните 9 месеца

Най-много хора са намерили ново работно място във фирми от преработващата промишленост

17:50 | 10.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Общо 203 099 безработни са започнали работа със съдействието на бюрата по труда от 13 март, когато беше обявено извънредно положение, до момента. Данните съобщават от Министерството на труда и социалната политика, два дни след като Националният статистически институт (НСИ) публикува данни, според които новите регистрирани безработни в бюрата по труда от 3 февруари до 6 декември, са малко над 361 хиляди души.

По данни на Агенцията по заетостта най-много хора са намерили ново работно място във фирми от преработващата промишленост – почти 50 хиляди души. Над 30 хиляди души са постъпили в компании от сектора на търговията и ремонта на автомобили, а близо 20 хиляди - в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“. Част от тях са заети както за летния, така и за настоящия зимен туристически сезон. 

Най-много от намерилите работа са от София – 22 158 души. В област Варна на нови позиции са започнали 9100 безработни, в Пловдив – 5989, а в Бургас – 5389.

От социалното министерство информират, че безработни продължават да се наемат и по схемата „Заетост за теб“. Тя е част от пакета мерки на правителството „Заетост х3“ и чрез нея работодатели могат да получават средства от държавата за наемане на безработни и за покриване на минималната работна заплата и осигуровките към нея. До момента по програмата за сключени 3308 договора с работодатели, по които са наети 6693 души.

Най-много нови работни места са били разкрити в секторите „Преработваща промишленост“ (33,7%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (22,3%) и „Търговия и ремонт на автомобили“ (18,5%). Възможностите по програмата бяха разширени в края на ноември, като работодателите могат да наемат безработни за до 6 месеца. След това те трябва да задържат 75% от новонаетия персонал за период, равен на половината от периода на субсидирана заетост. Тоест, ако наемат човек за шест месеца, той трябва да работи във фирмата за още три.

С въвеждането новите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса у нас, включително затварянето на търговски центрове, а с това и редица бизнеси, рязко скочи броят на новорегистрираните безработни в България в първата седмица на декември. За периода 30 ноември - 6 декември те са над 14 200 души, показаха данните от специализираното наблюдение на Националния статистически институт на пазара на труда заради Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още