IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 200 лекарства, плащани от НЗОК, са минали на свободния пазар през 2016 г.

Прекратяване на разрешението за употреба или липса на реимбурсация от страна на Здравната каса са основните причини за мигрирането на медикаментите в позитивната листа

15:47 | 06.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нараства броят на лекарствените продукти, които са излезли от позитивния лекарствен списък, включващ медикаментите, които се заплащат с публични средства. Това показва докладът на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) за 2016 г.

Почти 500 са били разгледаните процедури за изключване на лекарства от позитивния списък през миналата година, или с около сто повече от предходната година.

През 2016 година най-голямата част от продуктите - 202, са били преместени на свободния пазар. Други 153 са със заличена цена и вече не се предлагат в България. 46 препарата са прекратени за употреба у нас, а 52 са изключени от позитивния списък по желание на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

Най-голяма част от изключените медикаменти са в сферата на онкологията, психиатрията, инфекциозни болести и диабет, както и за есенциална хипертония. 

От всички медикаменти, които са изключени от списъка, 47 са били с най-ниската цена в него. Други 46 лекарства са били единствени молекули. Те са за кардиология, неврология, офталмология, ендокринология. Нито един от заличените INN обаче не е без алтернатива за лечение при съответното заболяване, уточнява се в доклада.

Най-честата причина за изключване на лекарствени продукти и заличаване на цената е прекратяване на разрешението за употреба или липсата на реимбурсация от страна на публичните фондове, посочва се в доклада. На следващо място големият брой излезли продукти по INN от позитивната листа се дължи и на промяна на нормативната уредба след съкращаване на заболяванията, за които плаща Касата.

В Националния съвет по цени и реимбурсиране през миналата година са постъпили 257 процедури за включване на лекарства в позитивния списък. По-голямата част от заявките - 226, са били за генерични лекарства. Новите молекули, които са кандидатствали за включване в списъка, са били 23. Те са в областта на пулмологията, кардиологията, хематологията, ендокринологията, онкологията, ревматологията.

Общо през изминалата година Националния съвет по цени и реимбурсиране е издал 3560 решения и са разгледали 6310 процедури. Най-много – над 3340, са били свързани с промяна на вече регистрирани медикаменти. На следващо място са процедурите – 1958, за поддържане на реимбурсния статус на лекарствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още