IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 22 хиляди младежи ще започнат работа по мерки за заетост до 2013 г.*

Кабинетът, бизнесът и синдикатите поеха ангажимент да осигурят работни места за младите хора чрез споразумението "Първа работа"

11:41 | 06.06.12 г. 4
<p>
	<em>Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че намаляването на младежката безработица е&nbsp;приоритет за държавата &nbsp;Снимка: БТА</em></p>

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че намаляването на младежката безработица е приоритет за държавата  Снимка: БТА

Над 22 хиляди млади хора ще бъдат назначени на работа през тази и следващата година по програми с национално финансиране. Този ангажимент поеха правителството, бизнесът и синдикатите, след като подписаха днес в Министерския съвет национално споразумение "Първа работа", предаде БТА.

Споразумението се сключва в изпълнение на националната инициатива "Работа за младите хора в България", което трябва да се изпълни през тази и следващата година.

Чрез него кабинетът, работодателите и синдикатите се ангажират да работят по инициативи, подкрепящи включването на младите хора на пазара на труда чрез осигуряване на възможности за придобиване на първи професионален опит и подпомагане на прехода им от образованието към професионалната реализация. 

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов каза, че единственото, което се иска от младите хора, за да бъдат наети по програмата, е да се регистрират в бюрата по труда.

При наемането на младежите те получават заплата и осигуровки според минималния праг на работата, която 

извършват. Отделно ще се изплаща и половина минимална работна заплата за наставник на наетия млад служител, предвижда инициативата.

Младенов посочи още, че през май безработицата е била 11 процента, при 11,4 процента през април. Статистиката на агенцията по заетостта отчита намалявана на безработните с 13 хиляди за един месец.

След подписването на документа премиерът Бойко Борисов заяви, че е много важно работодателите и синдикатите да подкрепят министерството в тази инициатива. „Това са хиляди хора, които по тази програма ще работят до 6 месеца, ще получават заплати и осигуровки“, допълни той.

Министър-председателят отново призова малките и средните фирми да кандидатстват с проекти по ОП "Конкурентоспособност", по която има финансиране от един милиард лева. Тези проекти също създават заетост и никак не е трудно да се кандидатства, посочи премиерът.

В съобщение до медиите от Българската стопанска камара коментират, че днешното споразумение е добра първа крачка, но далеч не е решение за справяне с тревожната тенденция за увеличаване на младежката безработица. По данни на камарата реалната младежка безработица у нас е около 50%.

Стопанската камара ще настоява за промени в Кодекса на труда в посока на улесняване на работодателя да освобождава работници в пенсионна възраст и разширяване възможностите за наемане на хора чрез агенциите за временна работа.

* Допълнена към 12.15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 31 rate down comment 0
sisiko
преди 11 години
"Отделно ще се изплаща и половина минимална работна заплата за наставник на наетия млад служител," Аха, значи това било- половината пари за нашите олигарси, че са я закъсали напоследък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Тъййй. 22 хил ще открият /уж/ а колко ще закрият на сериозно, поради влошаване на бизнес-средата? Явно, при нашите приятели, едната ръка не знае какво прави другата и обратно :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
и то за 290 лв. месечно????.... в провинцията ги приемат на изпитателен период за 6 месеца а от борсата и *** плащат минималната та да не се охарчи "работодателя-олигарх" след 6-те месеца местния феодал казва че са некадърни, гони ги и приема други пак от борсата и така никога не плаща заплати реално и никога не наема работници а и защо ли???...щом далаверата е да му бачкат безплатно....безработни много...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Ето това вече е гавра! Как може да се биеш по гърдите за такова нещо?! 22 хил. много ли са ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още