IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2,3 млрд. лв. са нужни за модернизация на армията

Парите ще са нужни до 2020 г. за изпълнение на ангажиментите по политиките за сигурност и отбрана на страната, НАТО и ЕС

09:11 | 05.02.14 г.
Над 2,3 млрд. лв. са нужни за модернизация на армията

Над 2,3 млрд. лева ще са необходими до 2020 година за модернизация и преоборудване на въоръжените ни сили за изпълнение на поетите ангажименти за активно участие в политиките за сигурност и отбрана на страната, НАТО и ЕС, се посочва в документ относно целите за способностите на въоръжените сили на България през следващите години, представен от БТА.

Изпълнението на поетите ангажименти ще доведе до повишаване на отбранителните способности на българските въоръжени сили и на тяхната оперативна съвместимост с останалите съюзници от Алианса, се посочва в документа.

До 2020 г., когато ще бъде най-голямото натоварване, ще са необходими от 100 до 290 млн. лв. годишно по изпълнението на пакета от цели. По данни на военни експерти за последните 10 години у  нас са инвестирани около 1,7 милиарда лева в преоборудване на армията и усъвършенстване и модернизация на въоръжените сили.

Годишното производство на отбранителната индустрия у нас представлява едва около 0,5 на сто от относителния дял на промишлеността в БВП, с реализирани приходи над 400 млн. лв., от които над 250 млн. лв. от износ на български отбранителни продукти, се отчита в доклад за състоянието на българската отбранителна индустрия.

На практика българската отбранителна индустрия продължава да е със сравнително слабо участие в създаването и доставката на отбранителни продукти за националната сигурност и отбрана, съпоставено със страните членки на ЕС и НАТО, е коментарът на експерти от сектора българска отбранителна индустрия в доклада.

В отрасъла са заети над 15 000 работници и служители, а предприятията от българската отбранителната индустрия продължават да формират почти 100 процента от приходите си от продажба на военна продукция за износ и на продукция за гражданския сектор в страната и чужбина.

Предлаганите български продукти и услуги с отбранителен характер в страните от ЕС и НАТО не надхвърлят 10 на от износа на български отбранителни продукти, се отчита в доклада. За сравнение - Европейската отбранителна индустрия е икономически сектор с над 730 000 преки служители и оборот от 172 милиарда евро.

Според изпълнителния директор на Европейската отбранителна агенция Клаудия Арну - едно евро, инвестирано в отбранителната индустрия на Стария континент, връща шест евро като БВП.

Докладът на Стокхолмският институт за изследване на мира, оповестен преди дни отчита, че в реално изражение продажбите на оръжие в света са се увеличили с около 30 на сто за последните десет години. За 2012 г. продажбите на оръжие в световен мащаб или военни услуги от първите 100 компании в света надхвърлят 395 милиарда долара.

В първите 100 компании, които са лидери по търговия с оръжие попадат 42 фирми от САЩ и 30 от Западна Европа. Анализът не включва оръжейни компании от Китай поради липса на данни.

Отчита се също, че 6-те руски компании, които попадат в елитните Топ 100, продължават да поддържат високи нива от износ на оръжие благодарение на обществените поръчки и нарастващите продажби на вътрешния пазар, като в реално изражение те отчитат ръст от 28 на сто.

Според д-р Сам Фрийман, директор на Програма оръжейно производство в Стокхолмския институт за мира, обаче въпреки ръста, който отбелязва Русия, там секторът е измъчван от остаряло оборудване, неефективна организация, корупция и тези фактори ще ограничават способността на Русия да се конкурира със Запада в търговията с оръжие в бъдеще.

В първата десятка на оръжейните топ 100 фирми попадат 7 американски компании, една британска, една трансевропейска и една италианска компания.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още