IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 25 хил. са се записали за ваксинация в електронния регистър в първия ден

Най-много са желаещите в София - 14 хил.

12:05 | 05.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Електронният регистър за записване за ваксина вече работи. Той беше пуснат малко след 17 часа вчера.

До 23 ч. в четвъртък са се записали над 20 хил. души, а до 7 ч. броят им вече е 25 хил. Най-много са желаещите в София – 14 хил. Те са се регистрирали успешно и са получили потвърждение на имейл или чрез SMS, обясни пред bTV изпълнителният директор на „Информационни системи“ Ивайло Филипов. 

Тази система обхваща само ваксинационните центрове, а личните лекари са в различна система.

Към момента часовете в близките дни в София са заети.

Заради огромния наплив още в първите минути се стигна до технически сривове на системата. Към момента регистърът работи, увери Филипов.

Той обясни причините за възможни грешки при вписването в системата.

„Грешката не се позиционира в браузъра по простата причина, че има недоброжелатели, които чрез налучкване искат да открият данните на известни личности. Ние разчитаме, че като личната карта е пред вас, данните ще бъдат попълнени коректно“, каза Филипов.

Именно затова системата показва, че има грешка в изписването на имената, но тя може да е в други данни, но така недоброжелателите няма да разберат къде са сгрешили.

„Идеята на тази система е да планираме както нашето време, така и доставките на ваксините по местата. Преценката за това какъв вид ваксина да бъде поставена преди всичко трябва да е медицинска. Лекарят дава преценка след прегледа, който се прави”, каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още