IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2,5 пъти по-бързо расте дигиталната ни икономика, отколкото в петте големи пазара в ЕС

Средногодишният темп на нарастване на добавената стойност в сектора ИКТ в България през последните 10 години е над 25%, отчете зам.-министър Лилия Иванова

21:00 | 26.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Дигиталната икономика в България расте значително бързо на фона на европейските тенденции – с над 2,5 пъти по-бързо, отколкото в петте големи пазара в Европейския съюз. Седногодишният темп на нарастване на добавената стойност в сектора Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в страната за последните десет години е над 25%. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова, която взе участие в министерска среща, част от Инициативата „Три морета“ във Варшава, съобщи Министерството на икономиката.

Икономическият заместник-министър обяви, че за последните няколко години България отбелязва 8,2% ръст на дигиталната икономика, докато при петте най-големи пазари в ЕС то е в размер на 3,1%, според годишното проучване на глобалната консултантска компания McKinsey.

В изказването си пред форума Лилия Иванова посочи, че участието на България в инициативата предоставя добри възможности за реализиране на икономически проекти, които са важни не само в национален, но и в регионален аспект.

„За нашата страна приоритетно значение има засилването и насърчаването на дигиталната свързаност в региона. Възможностите за съвместни проекти в областта на цифровите комуникации ще засилят ролята на нашите икономики на европейско и глобално ниво“, каза тя и допълни, че България има всички шансове да трансформира икономиката си в цифрова, така че да увеличи конкурентоспособността си и да се нареди сред лидерите в региона.

По думите ѝ в рамките на инициативата „Три морета“ могат да се създадат благоприятни предпоставки и подходящи условия за държавите-участнички да се разпознават като регионален дигитален хъб в европейски и световен мащаб.

Заместник-министърът на икономиката смята, че бързото развитие на цифровата икономика представя стратегически възможности не само да се модернизират икономиките на страните, но и индустрията в региона да стане по-конкурентоспособна, по-екологична и по-ефективна от гледна точка на ресурси и суровини.

В рамките на форума Лилия Иванова се срещна с министъра на финансите, инвестициите и икономическото развитие на Полша Йежи Квиечински и със заместник-помощника на държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Бойс. На срещите беше обсъдено развитието на региона и засилване на икономическото сътрудничество в рамките на инициативата.

Целта на инициативата е да стимулира по-бързото развитие на региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Идеята е това да се постигне чрез ангажираност на високо равнище с акцент върху инфраструктурата, енергетиката и цифровата свързаност. В нея участват 12 страни – България, Австрия, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още