IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 300 хил. българи са преосмисляли планове за пътуване в Европа и Турция

Около 40% твърдят, че това лято са почивали или ще почиват на Черноморието

14:41 | 11.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Повече от 300 хиляди българи са преосмисляли планове за пътуване в Западна Европа или Турция след тежките събития в последните месеци. Това е извод от сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуални теми на лятото. Той е част от ежемесечната независима изследователска програма на агенцията. Сондажът е проведен сред 813 души между 28 юли и 4 август в цялата страна чрез пряко лично интервю.

Пресичането на темите от политиката и темите от свободно време стана особено актуално именно в това лято, отчитат от „Галъп интернешънъл“. И така обясняват проверката дали терористичните атаки в Западна Европа и опитът за преврат в Турция са повлияли на потенциалните намерения за пътуване по тези места.

82% от попитаните заявяват, че не са планирали пътуване до тези места в последните месеци. Около 6% твърдят, че случващото се не е повлияло на плановете им, а други 6% твърдят, че случващото се е повлияло на плановете им за пътуване по тези места в последните месеци.

Съвсем ориентировъчно, това означава, че над 300 хиляди са българите, които са преосмислили плановете си да пътуват към страни от Западна Европа или Турция. Числото е сериозно на фона на цялостните възможности на българите за пътувания, отчитат в проучването.

Около 40% пък са онези, които твърдят, че това лято са почивали или ще почиват на Черноморието. Българите с по-високи доходи са и закономерно по-склонни да почиват, констатират още от Галъп и уточняват, че това са декларативни, ориентировъчни резултати, а абсолютните стойности ще проличат в статистиките след края на сезона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още