IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 300 работници от София БТ са получили предложения за съкращение

Две от линиите за производство са преместени в благоевградската фабрика на „Булгартабак“

17:42 | 01.04.16 г. 1
Над 300 работници от София БТ са получили предложения за съкращение

Ръководството на „София БТ“ АД е връчило на 310 работници предложения за прекратяване на трудовите договори срещу обезщетение. Това става ясно след днешната проверка в софийската цигарена фабрика на „Булгартабак холдинг“ АД, извършена от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Припомняме, че поради загуба на пазари в Близкия изток холдингът спира от днес производството в софийското дружество. Днес експерти от Агенцията са направили извънредна проверка, тъй като АПСК е контролиращ орган по приватизационния договор за продажбата на 79,83% от капитала на „Булгартабак холдинг“ АД.

На комисията са предоставени следните документи: заповед от 23 март 2016 г. от ръководството на дружеството за спиране на дейността, считано от днес – 1 април 2016 г.; заповед, с която се продължава обявеният престой на машините до 31 май по вина на работодателя, като дотогава на работниците ще се изплащат заплати в пълен размер, информира АПСК. 

На комисията е представена информация за 310 връчени предложения за прекратяване на трудовите договори срещу обезщетение, като представителите на дружеството са настояли да представят и копия от 271 вече приети предложения от работниците в „София БТ“.

Според приватизационния договор спирането на дейността може да продължи не по-дълго от 12 месеца и започва да тече от днес.

Две от 8 производствени линии са демонтирани и според представители на „София БТ“ са монтирани на територията на „Благоевград БТ“.

АПСК е предприела следните действия:

Подготвено е писмо до купувача по приватизационния договор “БТ Инвест” ГмбХ, Австрия и до приватизираното дружество „Булгартабак холдинг“, с което са уведомени, че прекратяването на дейността може да продължи не повече от година.

Освен това, ако бъде спряна дейността в някое от другите дружества, може да последва санкция, спрямо задълженията в приватизационния договор.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Уведомени са “БТ Инвест” ГмбХ и „Булгартабак холдинг“, че АПСК ще продължи да извършва проверки на територията на „София БТ“, като за това ще ги уведомява в деня на проверката.

Ръководството на холдинга трябва да уведоми АПСК за намеренията си по отношение на възстановяване на дейността на „София БТ“.

Заради преместването на производствени линии следващата седмица АПСК ще провери „Благоевград БТ“.

Още на 31 март 2016 г., веднага след приключване на Общото събрание на акционерите в „Булгартабак холдинг“, е изпратено писмо от страна на АПСК с искане за среща с новото ръководство на холдинга, съобщава Агенцията.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ентусиаст111
преди 8 години
Докога ще се позволява така да бъде ограбвана държавата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още