IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 40% от фирмите очакват помощ от държавата, за да намерят пазари

Според проучване малко над една четвърт от фирмите посочват данъчните облекчения и ниските налози като положителна държавна подкрепа

13:34 | 09.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 46% от фирмите в България успяват да намерят пазари за продукцията си, но също толкова имат проблем с реализацията на стоката си. Около 43% от предприемачите очакват помощ от държавата, за да успеят да пласират своята продукция. Това каза изпълнителният директор на Агенцията за малки и средни предприятия Мариета Захариева на форума "Ефективността на политиките на ЕС за малките и средни предприятия", организиран от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Резултатите са от проучване сред бизнеса, направено от Агенцията.

Мариета Захариева изтъкна, че държавата подпомага фирмите чрез конкретни представяния на българския бизнес на изложения, панаири, създаването на бизнес форуми в чужбина.

“Ние подкрепяме фирмите, които имат качествена продукция и имат добри стоки за износ, като ги представяме на световните пазари", отбеляза тя, цитирана от БТА.

Според проучването 26% от фирмите в България посочват данъчните облекчения и ниските налози като положителна държавна подкрепа. Близо 70% от запитаните предприемачи отговарят, че могат да разчитат на държавна помощ при започване на бизнес. За 13 на сто субсидиите и възможностите да участват в европроекти са това, от което имат най-голяма нужда.

Становището на Европейския икономически и социален комитет, представено от докладчика Милена Ангелова, е че все още съществува значителна неефективност както по отношение на формулирането, така и на прилагането на политиките за малките и средни предприятия, което възпрепятства ефекта от мерките за подкрепа на тези предприятия.

Милена Ангелова оцени положително опитите за намаляване на административната тежест и подкрепата за конкурентоспособността на малките и средни предприятия.

Вицепремиерът Валери Симеонов обърна внимание на факта, че в малките и средни предприятия в България работят близо 1,5 мил. души или 75 на сто от всички заети в реалната икономиката. Затова той е на мнение, че националната политика в подкрепа на тези предприятия е изключително важна.

Вицепремиерът отбеляза, че по време на предстоящото председателство на Съвета на ЕС България ще отправи три основни послания - за консенсус, конкурентоспособност и кохезия. По думите му специален акцент ще бъде поставен върху развитието на алтернативни източници на финансиране, подобряване на бизнес средата и спазване на принципа "Мисли първо за малките".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bbconsult
преди 6 години
Бизнес - като в "Детската Градина за Ръчичка" Патериците на Българския Бизнес - Изпълнителната Агенцията за Насърчаване на Малки и Средни Предприятия - "мутация" на ТЪРГОВСКА КАМАРА със затихващи функции от близкото минало.Тази агенция още през 2007 година, след като българите получиха право да пътуват без проблеми навсякъде по света, трябваше да бъде отдавна закрита или по скоро да й бяха сменили името с Агенция за Насърчаване на "ЗАДЛЪЖНЯВАНЕТО С КРЕДИТИРАНЕ" на Малки и Средни Предприятия.При тази бясна дигитализация, евтини самолетни билети и повече от перфектна комуникация, и то безплатна от Интернет, защо му е нужно на някой български предприемач да го водят като - в "Детската Градина за Ръчичка" и да му уреждат сделки, нови договори и нови партньорства уж наготово. Изпълнителна Агенция за Насърчаване на Малките и Средните Предприятия ИАНМСП винаги ми е приличала на ниско квалитетна Агенция за Запознанства за такива, които трудно си намират брачни партньори в живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Хихихи... А на останалите 60% пазар им е държавата.... :lol: Капитализъм и евроатлантизъм по Брюкселски... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още