Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Над 4000 души годишно купуват осигурителен стаж за пенсия

Расте значително и броят на хората, които се възползват от законовата възможност да се пенсионират една година предсрочно

Над 4000 души годишно купуват осигурителен стаж за пенсия

Снимка: Pixabay

Все повече българи купуват осигурителен стаж, за да могат да се пенсионират, тъй като за много хора пенсионирането се оказва огромно предизвикателство заради това, че не могат да изпълнят законовите условия.

Над 4000 души всяка година прибягват до купуване на осигурителен стаж, за да могат да се пенсионират.

Съгласно пенсионната реформа от 2015 година плавно растат както възрастта, така и стажът за пенсиониране. В годините на прехода много българи имат и липсващи години от нужния стаж. Расте значително и броят на хората, които се възползват от законовата възможност да се пенсионират една година предсрочно, но срещу намалена до живот пенсия. 

Още по темата

По данни на НОИ, през 2017 година 4118 души са си закупили допълнителен стаж до 5 години, както разрешава законът. През 2018-а те вече са 4355.

„Броят пенсионери с новоотпуснати пенсии, откупили осигурителен стаж до пет години, е 2763 лица. Това са предварителни данни към 22 януари 2020 година и броят със сигурност ще нарасне след обработване на заявленията за отпускане на пенсия, подадени в края на 2019 година. Наблюдава се тенденция, че броят на хората, които искат да си закупят недостигащ стаж, се увеличава в края на всяка календарна година“, посочи по БНР главният експерт в Дирекция „Пенсии“ на Института Мария Братоева.

Причината е, че цената на един месец осигурителен стаж расте в началото на новата година заради ръста на минималния осигурителен доход. Затова и хората бързат да си платят с недостигащия осигурителен стаж в края на годината, обясни тя.

Съгласно Кодекса за социално осигуряване цената на недостигащия осигурителен стаж е 19,8%, или колко е осигурителната вноска за Фонд „Пенсии“, върху минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се. Изчислява се към момента на купуването.

Стаж могат да си купят хората, завършили висше или полувисше образование и придобилите образователна или научна степен „доктор“. Те могат да закупят стаж за периода на обучението си. Могат да се възползват и хора, на които не достигат до 5 години осигурителен стаж.

По данни на НОИ расте и броят на хората, които са поискали да им се отпусне пенсия една година предсрочно. През 2018 г. те са били 3612, а за 2019 година – 5317 души.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Петима ще се състезават за председателския пост в БСП