IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 50 чуждестранни инвеститори търсят терени в България

Най-силен интерес проявяват дружества от автомобилния бранш, както и доста логистични компании, твърдят от "Национална компания индустриални зони"

08:51 | 02.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Машина в завода на Multivac, който отвори врати в началото на юни в Икономическа зона София-Божурище. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Машина в завода на Multivac, който отвори врати в началото на юни в Икономическа зона София-Божурище. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В "Национална компания индустриални зони" (НКИЗ ЕАД) са постъпили над 50 инвестиционни запитвания за два месеца от разнородни компании, съобщи в интервю за БТА Антоанета Барес - изпълнителен директор на НКИЗ.

Дружеството, което е 100% държавно, оперира четири действащи зони - Свободни зони Русе, Видин и Свиленград и Транзитна търговска зона - Варна, и развива пет допълнителни индустриални терена в градовете София (Божурище), Бургас, Карлово, с. Телиш (Плевен) и Варна. НКИЗ има и подписани меморандуми за сътрудничество с общините във Враца, Сандански, Кюстендил, Дупница, Стара Загора, Горна Оряховица, Перник, както и с областните администрации в Кърджали и Ловеч.

В напреднал стадий на развитие са Икономическа зона София-Божурище и Индустриален и логистичен парк - Бургас. Паркът в Бургас, който е съвместно дружество с общината, вече е запълнен. В Икономическа зона София-Божурище пример за успешна инвестиция е германска компания за производство на панели за управление на климатици на всички германски марки автомобили. Тя започнала утрояване на мощностите на предприятието. 

Най-силен интерес проявяват дружества от автомобилния бранш, както и доста логистични компании, каза Барес. По думите ѝ най-голямата инвестиция на логистична компания е с датски адрес. Същата изгражда на територията на зоната в Божурище най-големия си дистрибуторски център върху площ от 300 дка. Турски и френски фирми също проявяват интерес. Отправена е покана към световния автомобилен производител Hyundai да реализира проект в България на терен в авиобазата до бургаското село Равнец, допълни Барес.

При потребност от разширяване или позициониране на нови мощности българските компании взимат по-бързо решение, каза изпълнителният директор на НКИЗ. Според нея чуждите компании по-бавно определят дестинация. Хвърляме много усилия, за да изберат България, заяви Барес. По думите й битката със съседните ни страни, извън Европейския съюз, е доста тежка.

"Нашата визия, стратегия и мисия е да привличаме инвеститори, които да останат тук, да развият своето производство и да се разширяват. Развитието на производства с висока добавена стойност, а не само на търговията, води до повишаване на брутния вътрешен продукт и на стандарта на хората", подчерта Барес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още