Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Над 500 малки и средни фирми от България са кредитирани по плана "Юнкер"

През първата година от инвестиционния план страната не е кандидатствала с голям инфраструктурен проект за пряко финансиране

Над 500 малки и средни фирми от България са кредитирани по плана "Юнкер"

Снимка: архив Ройтерс

Над 500 малки и средни български фирми са кредитирани по плана „Юнкер“ до момента. Това разкри в ефира на БНР заместник-изпълнителният директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции в Люксембург Илияна Цанова.

По думите ѝ през първата година от началото на инвестиционния план “Юнкер” България не е кандидатствала с нито един голям инфраструктурен проект за пряко финансиране.

Според Цанова изключително важна е инициативата на частния сектор, защото планът “Юнкер” не функционира на квотен принцип.

Още по темата

До момента ресурсът за малки и средни предприятия, който Европейската инвестиционна банка очаква да се генерира, е близо 0,5% от брутния вътрешен продукт на България, коментира още заместник-изпълнителният директор на Фонда за стратегически инвестиции.

В началото на октомври стана ясно, че почти всички използвани досега пари от плана “Юнкрер”, възлизащ на 315 млрд. долара, са отишли при 15-те най-богати страни. Останалите са получили значително по-малка част от средствата. Това разкри доклад на Европейската инвестиционна банка.

От него става ясно още, че Италия и Испания са се възползвали в най-голяма степен от финансиране на инфраструктурни и иновационни проекти, както и Великобритания.

През първата година на тригодишната схема програмата е генерирала 104,75 млрд. евро инвестиции, или една трета от планираното.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 3 години
А трябваше да са няколко хиляди.

Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България