IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 60% от енергията от възобновяеми източници ще идва от ВЕЦ-ове

До 2020 година вятърните централи ще доставят 28% от енергията от ВЕИ, е записано в стратегия на правителството

16:05 | 09.01.13 г.
Над 60% от енергията от възобновяеми източници ще идва от ВЕЦ-ове

До 2020 година 16% от потребената в България енергия трябва да идва от възобновяеми източници, гласят европейските директиви. В изпълнение на този план правителството одобри национална стратегия за покриване на целите, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според стратегията България ще заложи на водните централи за производство на електрическа енергия. До 2020 година те ще осигурят 63% от енергията, произведена от възобновяеми източници. 28% е делът на вятърните централи, а слънчевите ще осигуряват едва 6% от енергията от ВЕИ. Делът на биомасата пък е 3%.

През 2020 година произведената енергия, необходима за отопление и охлаждане, ще дойде от биомаса, термална и слънчева енергия. Отбелязани са и мерки и по отношение на транспорта – плановете на правителството са до 2020 година най-голям принос по отношение на енергията от възобновяеми източници, да дойде от биодизел и биоетанол.

В националния план са записани и цели и за отделните подсектори на енергетиката – 20,8% от общата потребявана електрическа енергия трябва да идва от възобновяеми източници. По отношение на енергията, необходима за отопление и охлаждане, записаните цели са за дял от 23,8%, а за транспорта – 10,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още