Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Над 807 млн. лева са изплатени по мярката 60/40

Държавна подкрепа са получили близо 12 хиляди работодатели, повечето от преработващата промишленост

Над 807 млн. лева са изплатени по мярката 60/40

Снимка: БГНЕС

По мярката за запазване на заетостта, популярна като 60/40, към 2 февруари 2021 г. са подкрепени почти 12 хиляди работодатели и са съхранени работните места на над 265 хиляди работници и служители. Изплатените средства са над  807,3 млн. лв. Това сочи справка на Националния осигурителен институт (НОИ).

Най-голяма сума е изплатена за работещите в предприятията от преработващата промишленост – над 334,8 млн. лв., за запазване на около 112,3 хиляди работни места.

Според данните на НОИ промените в дизайна на мярката след юни м.г. са довели както до разширяване на обхвата ѝ, така и до увеличаване на равнището на изплащаните компенсации.

Сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ е подпомогнат с около 107,1 млн. лв. за 51,9 хиляди работни места. Към работодателите от търговията са насочени 91,2 млн. лв. за над 32,7 хиляди работници и служители, предприятията от добивната промишленост са получили 62,7 млн. лв. за 8 хиляди запазени работни места, а сектор „Транспорт, складиране и пощи“ – 69,5 млн. лв. за близо 24,1 хиляди работници и служители.

Още по темата

Най-много са фирмите, регистрирани в областите София-град (3960), Пловдив (1006), Варна (888), Бургас (801), Благоевград (675), Русе (415) и Стара Загора (358).

За изплащане на средства по мярката 60/40 работодателите подават в Дирекция „Бюро по труда“ заявления по утвърден образец. Преценката за изпълнение на условията, регламентирани с постановленията на Министерския съвет, се извършва от Дирекция „Бюро по труда“, където работодателите, които отговарят на необходимите критерии, ежемесечно представят списъци на работниците и служители за изплащане на средства за предходния месец. По получените от Агенцията по заетостта списъци Националният осигурителен институт определя размера на средствата за всяко лице - 60 на сто от осигурителния доход за определения с конкретното постановление месец - август за определяне размера на средствата за октомври, ноември и декември 2020 г.; октомври - за определяне размера на средствата за януари, февруари и март 2021 г.

Средствата за запазване на заетост и дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя за всички работници и служители се превеждат от НОИ по платежните сметки на съответния работодател.

Мерките в подкрепа на бизнеса със сигурност ще действат за максимално дълъг период – поне до есента, каза социалният министър Деница Сачева и потвърди, че по мярката на 60/40 има средства до края на септември. 

В същото време работодателите в България обявиха, че изминалата година е била „чудовищна“ за бизнеса. „Нито имаше бизнес среда, нито имаше бизнес“, заявиха от БСК.

Според Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, прилаганият досега механизъм за подкрепа на бизнеса не работи.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 3 март