Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Над 95% от германските фирми у нас очакват спад в продажбите заради Covid-19

Една трета от засегнатите фирми очакват служители да бъдат пускани в платен или неплатен отпуск

Над 95% от германските фирми у нас очакват спад в продажбите заради Covid-19

Снимка: БГНЕС

На фона на настъпването на Covid-19 в България и усещането на негативните влияния и в България почти всички германските компании у нас очакват спад в приходите си заради коронавируса. Блицанкета на Германо-Българска индустриално-търговска камара (ГБИТК) в България предоставя  моментна картина на актуалното състояние на членовете и показва част от влиянието на коронавируса върху българската икономика.

Още по темата

По около 10% очакват спад на приходите си от над 10% и лек спад от под 10%, докато цели 30,77% очакват значителен спад от над 30%. Почти 20 на сто се настройват за понижение от над 50 на сто, а едва около 3% не очакват никакво понижение.

На въпрос какви мерки ще предприемат при евентуален спад в продажбите мнозинството (31,13%) очакват служители да бъдат пускани в платен или неплатен отпуск, а по около 17% предвиждат намаляване на производствения капацитет и преминаване на служители на половин работен ден. Малко повече (почти 19%) пък очакват да съкращават служители.

За огромното мнозинство (над 92%) болестта вече оказва влияние върху бизнеса им. През следващите седмици над 17% от фирмите очакват анулиране на бизнес инициативи, делови срещи и събития, а малко по-малко очакват спад на търсенето на продуктите им. Около една пета от членовете на камарата очакват коронавируса да предизвика несигурност за бъдещия бизнес и инвестиции.

От държавата германските фирми у нас очакват повече информация за държавното възстановяване на заплатите и за предоставяне на конкретна помощ и подкрепа, както и повече информация за компенсациите за служителите с намалено работно време. Една пета от фирмите искат и повече информация за мерките по време на форсмажорни обстоятелства.

Повечето германски фирми смятат, че намаляването на бюрокрацията и опростяването на процедурите може да облекчат бизнеса. Те също така очакват от държавата цялостен план за икономическо възстановяване.

Самите компании също са готови да окажат подкрепа чрез поемане на социален патронаж над най-засегнатите обществени групи, предоставяне на безвъзмездна помощ и не на последно място – разработване на конкретни мерки за справяне със ситуацията.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Илия Кръстев: България може да стане лидер в областта на развойната дейност