Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Надя Василева: Кризата на пазара на труда в България е най-осезаема в развитите сектори

Липсват кадри, а според последните проучвания България губи годишно по 35 хил. души в работоспособна възраст заради различни причини, посочва председателят на BG Staffing

Надя Василева: Кризата на пазара на труда в България е най-осезаема в развитите сектори

Снимка: Ройтерс

Ситуацията на пазара на труда у нас е притеснителна, стагнацията не е от скоро. Липсват кадри, а според последните проучвания България губи годишно по 35 хил. души в работоспособна възраст заради различни причини, сред които демографията, емиграцията и др. Това каза Надя Василева, председател на Асоциация BG Staffing, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

„Кризата е най-осезаема в развитите сектори – хранително-вкусова промишленост, производство, аутсорсинг“, посочи Василева.

По нейни думи България трябва да започне сериозно да мисли за внос на работна ръка.

„Има държави, от които спокойно могат да бъдат привлечени кадри у нас. Трябва да се прецени какви служители са необходими и в кои сектори и да се изготви стратегия за привличането на правилните хора“, коментира Василева.

„Има професии, които никога не биха загубили значение въпреки автоматизацията и роботизацията“, изтъкна тя. Според Василева от промените не са заплашени учители, архитекти, адвокати, машинни инженери.

Тя обаче не отрече факта, че автоматизацията ще направи част от човешките дейности излишни.

„Трендът да се търсят IT специалисти например няма да продължи дълго“, подчерта Василева. „Необходимо е всички да възприемем, че трябва да се преоткриваме непрекъснато, да учим нови неща“, добави още тя.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
531 са потвърдените случаи на COVID-19 в България